Neočekivano odlični start križevačkih košarkaša oduševio brojne ljubitelje košarke

Križevački ’žapci’, košarkaši kluba Križevci Prigorje financije ovih su dana ’vruća roba’ prigorskog kraja. Gotovo svako dijete u gradu posljednjih je dana pitalo roditelje može li početi trenirati košarku. Umirovljenici, odmarajući na klupi, uspoređuju sadašnju igru i košarkaše s onima iz njihove mladosti. Sve to zahvaljujućiodličnim igrama križevačkog košarkaškog kluba, odnedavno hrvatskog prvoligaša, koji su već uzeli ’skalp’ klubovima Zadra i Splita, košarkaškim legendama.

Pred punim ’Modecom’, sportskom dvoranom OŠ Ljudovita Modeca igrači Prigorja Financija dokazali su sebi, publici i košarkaškoj javnosti da sjajna pobjeda protiv Zadra nije bila slučajno posrtanje košarkaškog velikana nego da Križevci u ovom trenutku pišu doista najzanimljiviju košarkašku priču u Hrvatskoj. Protiv Splita odigrali su još uvjerljivije i u odličnoj utakmici, pred prepunim tribinama i u sjajnoj atmosferi, splitski žuti morali su priznati nadmoć Bujanove družine u gotovo svim elementima igre.
– Nije došlo odjednom, već treću godinu najgledaniji smo klub u Križevcima. Dobro se oglašavamo i uvijek radimo „happening” od utakmica, tu su nagradne igre i voditelji. Imamo dugu košarkašku tradiciju, ali nikad nije bilo nečeg sličnog kod nas – rekao je Dražen Jendriš, sportski direktor kluba i dodao kako su uz Slaven Belupo i Podravku jedini prvoligaši u našoj županiji pa su medijski očekivali veću praćenost.

Zbog odličnih igara, košarkaši Križevaca pravi su jesenski hit u gradu svetog Marka Križevčanina. Njihove utakmice u A1 ligi u prosjeku pogleda oko 1200 gledatelja. Oko igre, igrača i posjećenosti nema velike tajne, osim kada je riječ o klupskom proračunu i naknadama za igrače. Onda su nastupi „silenzio stampa” i tzv. poslovna tajna. To jedino znaju ugovorne strane, poslodavac i zaposlenici.

’Kol’ko para, tol’ko muzike’

Naravno da bi bez snažne novčane potpore bilo iluzorno razmišljati o stabilnom košarkaškom prvoligašu. Križevački poduzetnik Goran Delić okupio je prije nešto više od tri godine ekipu za košarkaški „party” i obećao je sugrađanima prvoligašku košarku. Trener je Zadranin Tihomir Bujan, staložen i radin stručnjak koji je svojevremeno vodio i momčad Zadra. Njegovi pomoćnici su Koprivničanac Marin Zirdum, koji je s Križevčanima osvojio naslov prvaka u A2 ligi sjever i Križevčanin Matej Bolčić.

Pojačanja izvan Križevaca

Većina igrača je izvana jer je takav projekt bilo nemoguće ostvariti s igračima iz Križevaca koji su ponikli u starijem gradskom klubu Radniku. U današnjoj postavi ključnu ulogu imaju iskusni internacionalci Grgat, Glavinić, Čolak, Gligora i Žitko uz potporu eksplozivnog mladog centra Buve iz Cedevite. Kapetan je Križevčanin Ivan Svoboda, a svoje mjesto pod prvoligaškim košarkaškim suncem našao je i domaće gore list Igor Čusek.
– Imali smo najteži ždrijeb, ali smo sve okrenuli u svoju korist. Cilj nam je ostanak u ligi pa ako se ukaže prilika za više, pokušat ćemo i to – kazao je Dražen Jendriš i najavio kup natjecanje u prosincu, gdje ponovno očekuje atraktivne protivnike poput Cedevite ili Cibone.

U klubu će nastojati da ’ludilo’ traje što dulje. Jamče sportsku zabavu za puk i poklonike igre pod obručima u Križevcima, ali i bližoj i daljoj okolici. Popularni ’žapci’ pokušat će doskočiti što dalje, pa i do Lige za prvaka, a onda u križevački sportski hram, možda, navrati i Cedevita. Po načinu ustroja kluba i rezultatima, mnogi Križevčane nazivaju malom Cedevitom. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.