Ljetna škola “Upoznajmo Svemir” krajem kolovoza u Križevcima

Ljetna škola "Upoznajmo Svemir"

Astronomska udruga Perzeidi organizira ljetnu školu astronomije, astrofizike i kozmologije pod nazivom “Upoznajmo Svemir”. Ljetna će se škola održavati u Križevcima od 26. 8. do 30. 8. s bogatim programom predavanja, radionica i terenske nastave. U tjedan dana, program će pokriti uvod u astronomiju, uvod u astrofiziku i kozmologiju te terensku nastavu korištenja teleskopa i osnove astrofotografije. Program je prilagođen srednjoškolcima, ali je škola otvorena i svim građanima, neovisno o dobi, koji gaje znatiželju prema prirodnim znanostima i Svemiru.

Predavanja i radionice škole provodit će se u poslijepodnevnim satima po dva blok sata (2 x 90 minuta) svakodnevno tijekom radnog dijela tjedna u učionici Pučkog otvorenog učilišta Križevci, dok će lokacija terenske nastave biti određena u ovisnosti o vremenskim prilikama i broju polaznika.

Program će provoditi članovi udruge Perzeidi, ali i gostujući predavači. Ratko Matić, Križevčanima, između ostaloga, poznat kao dugogodišnji popularizator astronomije i vrstan poznavatelj noćnoga neba, uvest će polaznike u astronomiju. Za program astrofizike i kozmologije zadužen je dr.sc. Andrej Dundović, teorijski fizičar sa znanstvenog instituta Gran Sasso u Italiji, a s profesionalnim interesima u visokoenergetskoj astrofizici i kozmologiji. Terensku nastavu astronomije predvodit će Martin Vujić, iskusan astronom-amater, odličan poznavatelj tehnika opažačke astronomije te sudionik mnogih astronomskih promatranja diljem Hrvatske.

Gostujući predavači, detaljnije informacije te točan raspored cijelog programa škole bit će objavljeni naknadno na web stranicama udruge Perzeidi.

Sudjelovanje u školi besplatno je za sve polaznike, a jedini je uvjet da se polaznici prije početka škole (prije 25. 8.) registriraju putem e-pošte ljetna.skola@perzeidi.hr slanjem imena, prezimena i uzrasta polaznika. Broj polaznika je ograničen, a prednost u slučaju popunjenja kvote imaju srednjoškolci.

Ova je ljetna škola organizirana u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Križevci, a dio je šireg projekta udruge Perzeidi pod istoimenim nazivom “Upoznajmo Svemir”. Projekt podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i traje 10 mjeseci. Cilj je ovog projekta proširiti interes za znanošću u križevačkom kraju javnim predavanjima za širu javnost i edukacijama za djecu i mlade i drugim sadržajima. U Križevcima su tako već organizirana četiri javna predavanja uvaženih stručnjaka i znanstvenika, održane su radionice astronomije u osnovnim školama te radionice kozmologije, astrofizike i teorijske fizike za srednjoškolce. Projekt koordinira dr.sc. Andrej Dundović.

Ljetna škola “Upoznajmo Svemir” – poster (credited: ESO Galaxy)
Vezano

Komentari su zatvoreni.