Križevci među 224 hrvatskih gradova i općina koji su osvojili po 15 tisuća eura za wifi hotspotove

Danas su objavljeni rezultati prvog poziva Programa WiFi4EU, u okviru kojeg Europska komisija nudi gradovima i općinama u EU-u po 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za bežični internet na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova. Među 224 hrvatskih općina i gradova koji su osvojili potporu nalaze se i Križevci.

– Sretan sam i zadovoljan što smo osvojili ovu europsku potporu, smatram to dodatnim iskorakom za grad kakav želimo i zajednički oblikujemo, istaknuo je za Križevci.info križevački gradonačelnik Mario Rajn, naglasivši posebno zaslugu službenika gradske uprave koji je tehnički odradio sam postupak prijave na natječaj.

Među više od trinaest tisuća prijava, sredstva su odobrena za 2800 jedinica lokalne samouprave koje će podijeliti budžet 42 milijuna eura. Na natječaj se prijavilo 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave, a po objavi rezultata Hrvatskoj je namijenjeno ukupno 3.36 milijuna eura. Kao zanimljivost spomenimo da je potporu dobio i slovenski grad imenjak – Križevci.

– Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba, objavio je danas Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj.

Europska unija programom WiFi4EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika, osim onih najnužnijih, poput IP adrese.

Ukupna vrijednost programa WiFi4EU je čak 120 milijuna eura, a do kraja 2020. godine se očekuju još četiri poziva na natječaj kojima se želi obuhvatiti ukupno 8000 europskih sela i gradova u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Financiranje se odobrava samo onim mrežama koje ne udvostručavaju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    DIVNO!
    Pnosim se svakom pomaku na bolje u naše prelijepom Gradu.
    Zaista smo postali jedno poželjno mjesto za život i to nadomak našoj Metropoli.
    Lijepo je šetati uživajući na novim nogostupima i biciklističkim stazama, odmorištima sa klupama za starije sugrađane. Pa, brza cesta, pa ubrzo drugi kolosjek željezničke pruge, pa raznorazna kulturna događanja, te uspjeno povlačenie sredstava iz EU fondova i sad i bežični internet- ulazak u četvrto industrijsko doba.
    Konačno da se o Križevcima priča u pozitivi i ne samo kao o Gradu, sa najviše blokiranih.
    A, jedan kuriozitet: spomenuti slovenski Križevci, zabunom su dobili iz Austrije (i dugo godina čuvali), građu o našem Marcelu Kiepachu (drugom Tesli).
    Jadan član našeg Društva hrvatskog Zmaja, posjetom Sloveniji, i u razgovoru sa tamošnjim upraviteljem muzeja, slučajno je saznao, za naše Križevce, te su povezali, da ta građa zapravo pripada nama.
    I tako smo došli u posjed vrijednim sačauvanim dokumentima i nacrtima inovacija, našeg sugrađanina Marcela.
    Sinoć je svečano otvoren i naš Advent, pa uživamo u drženju, delicijama, klizanju radosno isčekujući najveseliji blagdan Božića.
    Hvala svima, koji su nam sve to organizirali.

Komentari su zatvoreni.