Diljem Županije obilježen 12. Dan mimoza

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u subotu, 19. siječnja organizirala je 12. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a podršku obilježavanju ove važne javnozdravstvene akcije dali su župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Kao što je pojasnio predsjednik Lige Željko Odobašić, glavni cilj Dana mimoza je osvijestiti žene i muškarce o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih sijela zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 glavni su čimbenici u nastanku raka vrata maternice. Unatoč čestoj predrasudi da su muškarci samo prijenosnici virusa koji ne trpe posljedice infekcije, dokazano je da i oni mogu oboljeti od genitalnih bradavica i nekoliko vrsta raka. Upravo je zato vrlo važno podići svijest o važnosti cijepljenja ne samo djevojčica već i dječaka jer se oba spola u odrasloj dobi mogu zaraziti HPV-om i oboljeti od raka.

Prvi Dan mimoza u Hrvatskoj održan je 2008. godine, od tada do danas bilježi se pad oboljelih od raka vrata maternice, a za napredak je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama, građani su mogli razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Poseban edukativni letak izradilo je i županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, a sredstva prikupljena od donacija građana utrošit će se na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih.

Vezano

Komentari su zatvoreni.