Učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca posjetili izložbu KUD-a Prigorje

U srijedu 19. prosinca mladi novinari Osnovne škole Ljudevita Modeca pod vodstvom profesorice Martine Valec-Rebić posjetili su KUD „Prigorje”. Pogledali su izložbu kako se nekad slavio Božić te okitili bor na starinski način – svilenim bombonima.

Dočekala ih je predsjednica KUD-a Martina Zrno te im ispričala kako se nekada dočekivao Božić. Pokazala im je kako se pod stolnjak stavljao križ od slame i dva novčića, kako su djeca sjedila pod stolom na slami i pjevala.

Nakon priče učenici su uprizorili tu sliku. Leon je glumio muškarca, glavu kuće, koji u plahti nosi pšenicu i stavlja ju pod stol. Zatim su svi zajedno glumili djecu koja na slami pjevaju božićnu pjesmu Narodi nam se kralj nebeski.

Osim što su se upoznali božićne običaje iz prošlosti, naučili su i mnogo toga o odijevanju ljudi nekada. Djevojčice su imale prilike isprobati pokrivala za glavu koje su nosile mlade udane žene, a koje se zovu poculice.

Također su isprobali šivanje na starinskom šivećem stroju te sviranje na tradicionalnim glazbalima našega kraja – tamburama, a na kraju su se zasladili kolačima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.