Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom uređuje kuću za društvene aktivnosti mladih

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci prošlo je proljeće od Grada Križevaca na korištenje dobila staru kuću od sedamdesetak kvadrata na zemljištu površine 662 četvorna metra u Gundulićevoj ulici. Iako je originalna namjera gradske uprave kupnjom te nekretnine za 35 tisuća eura bila postati vlasnikom lokacije kojom, prema planovima, prolazi buduća cesta iz novog naselja Kosov brijeg, dok se to ne ostvari kuću će udruga urediti za nove aktivnosti mladih iznad 21. godine života.

Za najosnovniju adaptaciju kuće potrebno je, prema procjenama tvrtke Bugany d.o.o. koja je besplatno izradila idejno rješenje za obnovu i prilagodbu prostora s troškovnikom, oko 100 tisuća kuna.
– Već smo imali dvije radne akcije čišćenja dvorišta te unutrašnjosti kuće i šupe. Uključili su se mladi i njihovi roditelji, istaknula je predsjednica udruge Tamara Premuš kako su se sami prihvatili posla, ali i uz pomoć Komunalnog poduzeća Križevci, koje je odvezlo sav otpad bez naknade.

Troškovi adaptacije krovišta posebna su briga, a potrebno je također promijeniti instalacije vode i struje, uvesti plin, promijeniti stolariju i izvesti druge radove na interijeru, fasadi i okućnici.
– Svjesni smo da se upuštamo u težak posao budući da nemamo financijskih sredstava za obnovu, ali nadamo se pomoći dobrih ljudi i šire društvene zajednice, poziva Premuš na suradnju kako bi što prije započeli s radovima na obnovi. S učenicima srednje škole „Ivan Seljanec“ pokušat će dogovoriti da dio radova obave kroz svoju praksu, a dobrodošle su im donacije, kako u novcu, tako i u građevinskom materijalu te uslugama.

Nakon uređenja je planirana provedba projekta društveno korisnih djelatnosti, odnosno radne okupacije za mlade ljude iz udruge, koji će uključivati radove u vrtu, sadnju povrća, brigu za cvijeće te održavanje zelenih površina. Projekt će također biti usmjeren osposobljavanju u lakšim poslovima za svakodnevni, samostalni život osoba s poteškoćama. Sve informacije se mogu dobiti na broj mobitela 098 168 2418, a donacije se primaju na žiro račun Udruge: 2340009-1100024334 (Privredna banka Zagreb, poziv na broj: 03581187).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.