Suvremenim farmama danas prijeti zatvaranje

MLJEKARSTVO Dragutin Piškorić iz Treme-Medačevo tvrdi:

Zbog smanjenja tvorničkih premija za mlijeko i najavljenog daljnjeg pada otkupnih cijena i ukidanja poticaja proizvođači mlijeka u kraju oko Svetog Ivana Žabna strahuju za budućnost.

Poticali ih na ulaganja
Njihovi su preci još početkom 20. stoljeća uvozili plemenite pasmine krava iz Bavarske i Švicarske i omogućili stvaranje matičnog stada koje nosi proizvodnju mlijeka u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Osim simentalske posljednjih godina mnogi su uvezli junice holsteinske pasmine i podigli nove farme, na što ih je poticala i država, a sada se plaše da neće moći otplaćivati kredite i da će im gospodarstva otići na bubanj.

Dragutin Piškorić, 52 godišnji proizvođač mlijeka iz Treme – Medačevo u općini Sveti Ivan Žabno, predsjednik županijske udruge uzgajivača goveda holstein, obrazlaže crne prognoze vlastitom računicom.

       
Uzgajivači holstein goveda ogorčeni na rušenje cijene mlijeka

– Imam 40 krava muzara koje dnevno daju 1000 litara mlijeka za koje sam u prosincu dobivao 3,25 kune za litru, da bi u siječnju bila ukinuta tvornička premija od 30 lipa, na čemu sam odmah izgubio 8300 kuna. Ugovori s mljekarom predviđaju cijenu za prvu klasu 2,50 kuna po litri, pa na mojih 30.000 litara isporučenog mlijeka gubim mjesečno 22.500 kuna – objašnjava Piškorić. Svaki mjesec mu na naplatu stiže 17.000 kuna kredita za novu štalu i junice.

Otkaz sinu i snahi?
– Rušenjem cijena mlijeku i nekontroliranim uvozom, bačeni smo na koljena i ne preostaje nam drugo nego zatvoriti štale. Mojoj obitelji se, nažalost, može dogoditi da, pored gospodarstva, više od 100 životinja, zemljišta, strojeva postanemo siromasi jer nećemo moći platiti kredite, najam zemljišta i sjetvu kukuruza za stočnu hranu. Najprije ću morati dati otkaz sinu i snahi i poslati ih na burzu jer im neću moći platiti 7000 kuna mjesečno.

Vezano

Komentari su zatvoreni.