Nova vlast odustaje od gradnje pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec?

Sindikat strojovođa o pruzi zvanoj čežnja. Projekt je u Nacionalnom programu željezničke infrastrukture za razdoblje 2008. – 2012. koji je u Saboru usvojen jednoglasno i kao takav nikako ne može biti politički – ističe Dalibor Petrović iz Sindikata strojovođa

– Tražimo da se ne odustaje od projekta izgradnje pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, jer to nije politički projekt kako to ovih dana neki tvrde – poručio je jučer iz Bjelovara Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske očitujući se na informacije koje posljednjih dana kolaju političkim krugovima.

Naime, Petrović tvrdi da su iz više izvora dobili informaciju da nova vlada zahvaljujući nekim lobiranjima namjerava odustati od ovog projekta smatrajući ga političkim. Podastirući dokumentaciju koja to opovrgava Petrović podsjeća da su na projektu radile čak tri zadnje vlade.

– Ovaj projekt se nalazi u Nacionalnom programu željezničke infrastrukture za razdoblje 2008. – 2012. godine koji je u Hrvatskom saboru usvojen jednoglasno, dakle podržale su ga sve političke opcije, i kao takav nikako ne može biti politički – ističe Petrović podastirući izvješća dvaju saborskih Odbora iz veljače 2008. godine kojima su tada predsjedali SDP-ove perjanice Zvonimir Mršić i Slavko Linić. Petrović podsjeća da su predstavnici novoizabrane vlasti konstantno govorili o potrebi i nužnosti izgradnje ove pruge te se čudi otkud sada promjena mišljenja.

Podsjećajući da su sve dosad izrađene studije pokazale opravdanost izgradnje, Petrović naglašava da je ova pruga jedini projekt za koji postoji sva potrebna dokumentacija i koji se može odmah započeti. Petrović nije zaobišao ni perthodnu koalicijsku vladu za koju je kazao da je s “figom u džepu” davala obećanja a zapravo nije imala ozbiljnu namjeru graditi prugu.

Istakao je primjer jamstava koje je dala HŽ-infrastrukturi da se kreditno zaduži uz ostalo i za ovu prugu, no uprava ih je potrošila za druge projekte a da nitko na to uopće nije reagirao. No kakva je doista sudbina pruge zvane čežnja znat će se tek kada nova vlada pobliže precizira proračun za ovu godinu. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.