‘Šibenik goes ska’ ili ‘Tako je plesao 7. Skaville’

Skaville_2013_2175Sedmi Skaville Festival se po drugi puta zaredom održao u kampu Martinska kraj Šibenika. Festival je počeo u srijedu 24. srpnja, s otvaranjem kampa i warm-up partyjem uz Džonskavoltu, a završio u subotu, odnosno nedjelju kad se kamp zatvario. Organizatori su u odnosu na prošli festival uveli neke promjene, pa su događanja na Martinskoj ove godine bila organizirana na dva livadna „floora“. Na prvom, s glavnom pozornicom, bili su koncerti svih bendova i nastupi DJ-eva prije i nakon koncerata, a na prostoru malo niže od glavne pozornice bio je smješten „Skaville selector bar“ na kojem su razdragane kampere i posjetitelje zabavljali samo DJ-evi.

Skaville_2013_2095 Skaville_2013_2096Redakcija portala bila je na subotnjem koncertu, na kojem su nastupila tri potpuno različita i, svaki na svoj način, odlična benda. „Yellow Spots“ je ponudio kombinaciju ska i soula s atraktivnim, kostimiranim scenskim nastupom, čija je jedina mana bila stihovi na mađarskom, čiju smo poantu nažalost propustili. Njujorški „The Toasters“, s jednostavnijom postavom, oduševila je fantastičnom puhačkom sekcijom koja se sastojala od samo dva svirača, saksofonista i trombonista. Ovaj bend, glazbeno potpuno drugačiji od prethodnog, s primjesama rocka i punka, energičnim je nastupom rasplesao kamp na Martinskoj.

Skaville_2013_2122 Skaville_2013_2120Konačno, vrhunac završne večeri festivala bio je „Panonia Allstars Ska Orchestra“ sa svojom provjerenom balkansko-romskom ska kombinacijom koja je u vrijeme sveeuropskog balkanskog ludila garancija uspjeha. Zajednička poveznica između prvog i zadnjeg, „Yellow Spots“ i „Panonia Allstars Ska Orchestra“ je zemlja porijekla, Mađarska i uz to vezano, samo Mađarima svojstveno, nedovoljno poznavanje ijednog jezika osim materinjeg. U prekobrojnoj postavi Panonia Allstars orkestra definitivno najdojmljivija promjena u odnosu na prethodne izvođače je bilo uvođenje violine koja je obogatila uobičajeni zvuk ska benda.

Skaville_2013_2109 Skaville_2013_2181Osim plesanja, skakanja i prolijevanja pive, publika je cijelo vrijeme bila zabavljena i igranjem picigina u kojem su sudjelovali svi, povremeno čak i izvođači. Odlična atmosfera se nastavila i nakon koncerata. Na glavnom je stageu glazbu puštao Hanibal Selecter, kao i svake večeri prije toga, a paralelni party se odvijao i kod druge pozornice. Redakcija portala se u rano jutro Skaville-brodićem vratila u Šibenik u odličnom raspoloženju, ostavljajući za sobom još uvijek rasplesanu Martinsku.
Skaville_2013_2170 Skaville_2013_2151

Vezano
2 komentara
  1. stojan piše:

    Mađari su mi bili super,,mješavina cabarea i ska,,ludnica,,deda je poludel!

Komentari su zatvoreni.