Svečano obilježen Dan Koprivničko-križevačke županije

Svečanom sjednicom županijske Skupštine te otvorenjem nove zgrade interne u Koprivnici je obilježen Dan Koprivničko-križevačke županije.
U nove odjele koprivničke Opće bolnice – novu zgradu od 10 tisuća kvadratnih metara i još osam tisuća kvadrata adaptiranog prostora uloženo je ukupno 147 milijuna kuna. Na otvorenju su bili predsjednik države Stipe Mesić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, župan Josip Friščić i brojni drugi uzvanici. Ministar zdravstva Neven Ljubičić je rekao da je koprivnička bolnica primjer cijeloj Hrvatskoj.

– ,Koprivnica nije nikakav pilot projekt, to je jedna stabilna, čvrsta županijska bolnica koja uistinu može biti ogledna. Zdravstvo je nešto što ne želi u svojim redovima politiku i ovo je ogledni primjer kada se dobre ruke slože, evo što se može – može se koprivnička bolnica.’
Na svečanoj sjednici županijske Skupštine župan Friščić je najavio koji su prioriteti nakon ovog velikog ulaganja u zdravstvo:

– ‘Naš idući iskorak u društvenim djelatnostima je ulaganje u školstvo, jer moramo stvoriti uvjete za nova znanja, za utakmicu znanja, jer tu vidimo perspektivu ovoga kraja i mladih generacija. Ovakve sjednice bile bi sjetne da nema vizije i ciljeva u kojem pravcu i kako dalje.

Zasigurno da bi ovaj kraj mogao snažnije koračati, ali ne koračati, da bi se mogli brže voziti, da mu treba snažnije prometno povezivanje. Ali to više nije nešto što je u domeni priče, to je u fazi realizacija, izradi projekata i programa i ja sam uvjeren da ćemo na godinu moći govoriti o tome da su prvi metri, daj Bože kilometri, upravo tog projekta pokrenuti i da su u realizaciji.’

Da će biti tako potvrdio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je opovrgnuo da će se brza cesta graditi u dvije trake:
– ‘S ove govornice jasno i glasno: nema prostora razmišljanju o dvotračnoj brzoj cesti, projektira se četverotračna brza cesta od Gradeca preko Križevaca i Koprivnice prema Goli, a gradnja će krenuti kada dokumentacija bude spremna, a bit će spremna u 2008. godini i od Gradeca do Križevaca krenut će se s izgradnjom u 2008. godini.’

Podsjetivši da su samo odluke sa sjednice Vlade u Koprivnici teške preko 350 milijuna kuna, Polančec je naglasio da za razvoj Podravine i Prigorja nikada nije došlo više sredstava iz državnog proračuna nego u zadnje dvije i pol godine. Na proslavi Dana Koprivničko-križevačke županije bio je i predsjednik Stipe Mesić, koji je pohvalio razvoj prehrambene, farmaceutske, tekstilne, građevinske, drvne industrije, obrta i poljoprivrede u našem kraju.

– ‘Dodamo li tome da je u gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, kao i u općinskim središtima, veoma razvijen kulturni život i njegovanje zavičajnih tradicija, onda se nameće sasvim jasan zaključak da ovdje žive vrijedni ljudi, usmjereni u budućnost i razvoju, ali čvrsto ukorjenjeni u najljepše tradicije svoje povijesti.’

Na svečanoj sjednici županijske Skupštine dodijeljena su javna županijska priznanja. Nagradu za životno djelo primio je križevački glazbeni pedagog Stjepan Fortuna.
– ‘Ovo je najljepši trenutak za čovjeka koji radi posao koji voli, i kad mu se desi da u svo to vrijeme su u stvari prekrasni rezultati, da to netko primjeti i na kraju te nagradi. Ja se zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene, i predlagačima i Komisiji i županijskoj Skupštini – koliko čujem – da je jednoglasno potvrdila prijedloge.’

Nagrade za doprinos promociji Županije dobili su dobrovoljni vatrogasci Rasinje i tvrtka Radnik, a za iznimno postignuće u protekloj godini đurđevačka NaturaAgro i križevački Poljocentar. Županijske zahvalnice dodijeljene su DVD-ima Sigeca i Svetog Ivana Žabna, Udruzi žena ‘Hrvatsko srce’ iz Drnja, Gornjogradskom dobrotvornom i kulturnom društvu ‘Lipa’ iz Križevaca i Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Đurđevca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.