Mladi palikuća sucu: Da, izazvao sam ta tri požara u središtu grada

Križevački piroman: Gradske institucije traže rješenje za zbrinjavanje stanara kojima su u vatri u zgradi u središtu grada oštećeni stanovi u vlasništvu Grada

Za podmetanje triju požara u središtu Križevaca u noći s utorka na srijedu osumnjičen je Krunoslav Pavlinec (28), bez zanimanja, sa završenom osnovnom školom, koji u selu Prikraju živi s majkom koja ga uzdržava. Sklon je alkoholu. “Navika” ga je, a te noći izmjereno mu je 1,58 promila alkohola, zacijelo i navela na paljenje krovišta zgrade u središtu grada, eksponata u dvorištu muzeja i otpada u stubištu jedne zgrade, a počinjenje nedjela danas je pred istražnim sucem Županijskog suda u Koprivnici Milošem Lojenom, doznajemo, i priznao. Prepraćen je u Bjelovar gdje će biti pritvoren 48 sati, do donošenja zahtjeva o istrazi, a moguć je i skraćeni postupak u kojem će odmah biti donesen optužni prijedlog.

Za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti prijeti mu do pet godina zatvora. O motivima i “metama” nezapamćenoga požara, koji je, da nije bilo prisebnosti vatrogasaca i stanara, koji su osjetili pucketanje u krovištu na zgradi na čijem su katu sjedišta političkih stranaka, mogao biti i poguban, još se govori u Križevcima. Stanari su noć nakon stihije, koja im je proždrla inače socijalne stanove, proveli u Kapetanovoj kući obitelji Gold, koja im je ustupila prostor u suradnji s gradskom upravom. Grad s Crvenim križem i Centrom za socijalnu skrb intenzivno traži rješenja za smještaj za četveročlanu obitelj i jednog samca, dok je Mariju Stančiću, djelatniku Udruge invalida Križevci, nađen samački gradski stan.

Pravu solidarnost na djelu iskazali su i u Komunalnom poduzeću i u Crvenom križu, čija ravnateljica Đurđa Kopseak kaže da su čistili stanove i iznosili stvari, dali hranu i odjeću. Obroke nesretnici imaju u hotelu Kalnik. Sastao se i stožer zaštite i spašavanja Grada Križevaca radi procjene težine situacije. Procjena štete, kažu u Gradu, znat će se za nekoliko dana, a sanacija krovišta i potkrovlja radit će se u suglasnosti s nadležnim institucijama.
Vatrogasci su poduprli skele na izgorjelom krovištu veličine oko 400 kvadrata, a rukave će morati zasukati i članovi svih političkih stranaka i Povijesnog društva, kako bi ”isušili” svoje prostorije i ponovno ih doveli u funkciju. Štete su, doznajemo, primijećene i u prizemlju zgrade, u prodavaonicama obuće i odjeće. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.