Koprivnička bolnica dobila magnetnu rezonancu

U Općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici u utorak, 18. prosinca svečano je otvoren rekonstruirani prostor u kojem je postavljen novi uređaj za magnetnu rezonancu, a vrijednost cijelog projekta je oko 10 milijuna kuna. Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zdravstva Milan Kujundžić, župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnici Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković, ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić sa suradnicima, gradonačelnici, načelnici općina te brojni drugi uzvanici.

Obzirom na velike potrebe pacijenata za ovom uslugom, nabava uređaja dogovorena je zajedničkom suradnjom Županije, ravnatelja koprivničke bolnice i saborskih zastupnika s ministrom zdravstva.

U svom obraćanju okupljenima, ravnatelj Devčić kazao je kako je u najvećem dijelu financiran decentraliziranim sredstvima koja su kroz Županiju artikulirana sukladno zahtjevima za prioritete u Općoj bolnici Koprivnica. Za građane je najvažnije znati kako će se na preglede moći naručiti od početka sljedeće godine, a na usluzi će im biti šest radiologa koji će raditi u tom sustavu.

Projekt implementacije uređaja za magnetnu rezonancu u koprivničkoj bolnici pripreman je pune dvije godine i dio je šireg procesa osiguravanja razine usluge djelatnosti radiologije za rješavanje najvećih dijagnostičkih izazova u današnje vrijeme. Činjenica da tri i pol tisuće naših stanovnika traži ovu uslugu u drugim gradovima potaknula je na realizaciju ovog projekta brojne osobe iz stručnog, društvenog i političkog života, a posebno zahvaljujem ministru Kujundžiću što je izdavanjem suglasnosti za financiranje i konačnu realizaciju ovog projekta potvrdio razumijevanje za potrebe stanovnika naše Županije i ovog dijela Hrvatske.“, kazao je ravnatelj Devčić.

Da je ovo velik dan za zdravstveni sustav Županije potvrdio je i župan, dodavši kako će dostupnost novog dijagnostičkog uređaja uvelike olakšati pacijentima koji ga trebaju, a sustav učiniti efikasnijim.

Magnetna rezonanca ne samo da je standard dijagnostike, nego i na simboličan način prikazuje razinu zdravstvene zaštite. Ovaj uređaj čekamo već desetak godina te zahvaljujem svima koji su dali doprinos realizaciji projekta, a posebno ministru Kujundžiću, ravnatelju Devčiću i suradnicima te saborskim zastupnicima. U Županiji je bilo mnogo projekata u zdravstvenom sustavu i svjedočili smo mnogim lijepim trenucima, no ovaj će zasigurno biti upisan u povijest kao poseban jer je od velikog značaja za naše građane. Još jednom hvala svima i želim vam mnogo zdravlja u godini koja je pred nama.“, poručio je župan.

Ministar Kujundžić pohvalio je koprivničku bolnicu i njezine djelatnike, istaknuvši: „Ovo je predivan događaj za zdravstveni sustav, a posebno za koprivničku bolnicu i Županiju. Magnetska rezonanca unaprijedit će dijagnostiku pacijenata ovog dijela Hrvatske, uz već dobru postojeću djelatnost cjelokupne medicine u ovoj bolnici. Lijepo je dolaziti na ovakva događanja, premda u sustavu zdravstva nije uvijek lako jer je zahtjevan, emocionalan i opterećen financijama, i kad se dogode ovakve lijepe stvari, kao što je magnetska rezonanca koja je standard današnje medicine, svi smo radosni. Mogu iz prve ruke svjedočiti kako se u koprivničkoj bolnici vrhunski radi, nerijetko i sa skromnijom opremom i sretan sam što je će se ovim uređajem još više smanjiti liste čekanja i omogućiti bolja skrb za pacijente. I svi ostali projekti koji se ovdje provode su vrijedni i na tom tragu treba ustrajati, a prije svega zadržati mlade ljude u Hrvatskoj.“

Zadovoljstvo novim uređajem izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazavši: „Važan je to događaj za sjeverni dio Hrvatske koji će omogućiti da zdravstvena skrb bude na puno većoj razini. Osim toga, treba spomenuti i ulaganja u objekte, a ova je bolnica aplicirala na projekt energetske obnove centralne zgrade vrijedan 44 milijuna kuna. Kada se uloži u smanjenje troškova energenata, ostaju sredstva za druga ulaganja, a Ministarstvo graditeljstva će na ovaj način obnoviti više od tisuću 1000 objekata u zdravstvu i školstvu, što je vrijedno preko 5 milijardi kuna. Čestitam svim županima, gradonačelnicima i načelnicima općina što kvalitetno rade projekte.

Nakon pozdravnih govora, krenulo se u obilazak rekonstruiranog prostora gdje je postavljen uređaj za magnetnu rezonancu, koji su i blagoslovljeni, a u sklopu građevinskih radova uređeni su i prostori prijemne kancelarije kako bi se ubrzao protok pacijenata.

Ravnatelj Devčić još je naglasio kako je od rujna 2016. do danas u koprivničkoj bolnici osmišljeno, aplicirano i ugovoreno s Vladom, ministarstvima i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno 52 milijuna kuna projekata vezanih uz unaprjeđenje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije te energetske obnova zgrada javnog sektora. Kao što je spomenuo potpredsjednik Vlade Štromar, samo projekt energetske obnove centralne zgrade bolnice vrijedan je 44 milijuna kuna, a ukupno iznos projekata koji će se realizirati do 2022. godine je 96 milijuna kuna. Time će koprivnička bolnica u potpunosti biti spremna za sve izazove koji ju očekuju u sektoru zdravstva, a uz 151 liječnika i 346 medicinskih sestara, ove godine je 17 liječnika sklopilo ugovore o specijalističkom usavršavanju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.