Župan potpisao sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 11. veljače župan Darko Koren potpisao je sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2019. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Sporazumi su potpisani s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Za provedbu ovih programa i projekata u županijskom proračunu predviđeno je 1.011.474 kuna, od čega 949.946 kuna za pružanje usluga pomoći u kući, a 61.528 kuna za dnevni boravak za starije osobe. Od 2009. pa do kraja 2017. za provedbu programa pomoći u kući Županija je osigurala gotovo 7 milijuna kuna, a 20-ak jedinica lokalne samouprave sufinancirale su program s oko  4,2 milijuna kuna.

Župan je okupljenima zahvalio na dolasku, kao i na tome što su prepoznali ovaj program kao jedan od najznačajnijih u zajednici koji ima za cilj voditi brigu o starijoj populaciji.

Doista smo jedni od začetnika takvog načina razmišljanja i organiziranja kroz ovaj izvaninstitucionalni model koji su kasnije i drugi prihvatili. Zahvaljujem svima uključenima na suradnji, kao i predsjedniku Pintaru, s kojim smo na razini predstavničkog tijela napravili veliki iskorak u programima vezanima uz brigu o osobama starije životne dobi. Danas potpisujemo ukupno pet sporazuma, a moram naglasiti kako imamo odličnu suradnju s Gradom Križevcima po tom pitanju, kao i s Općinom Virje, uz Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Klub „Marišku“. Dodana vrijednost ovog programa je zapošljavanje, i to teže zapošljivih osoba, a nadam se  kako ćemo ovu kvalitetnu suradnju nastaviti i narednih godina.“, poručio je župan.

Gradonačelnik Rajn dodao je kako je Grad ponosan partner na projektu koji se provodi već više od deset godina, a Vlada RH ga je prošle godine odlučila nadograditi kroz program Zaželi.

Posebno mi je drago da su Županija i Grad nastavili s ovim programom i prirodno ga nadogradili s programom Zaželi. Mi imamo kroz osnovni program 20 korisnika, a kroz Zaželi još 130 korisnika o kojima brinu naše gerontodomaćice. Briga o starijima je znak društveno odgovorne i zrele zajednice te zahvaljujem Županiji na suradnji i vjerujem kako ćemo i nadalje nastaviti s ovim korisnim projektom.“, kazao je gradonačelnik Rajn.

Načelnik Perok pridružio se zahvalama na sudjelovanju u programu te istaknuo: „Općina i Županija surađuju na brojnim područjima, a ponosni smo što smo Općina koja je iskoristila najviše sredstava iz raznih programa Županije. Ponosni smo i na današnje potpisivanje sporazuma o pomoći u kući starijim osobama, naša ustanova „Samarita“ provodi taj program, a provodimo i program Zaželi te ukupno brinemo o 70 starijih i nemoćnih osoba u našoj općini.“

Predsjednica Čadavec dodala je kako joj je iznimno drago što će se i u 2019. godini nastaviti s razvojem ovog modela izvaninstitucionalne skrbi, odnosno pružanja usluga pomoć u kući starijim osobama. Ujedno je istaknula kako je većinom riječ o osobama u ruralnim područjima, česti izoliranima, u samačkim kućanstvima i s niskim prihodima te im je prijeko potrebna pomoć drugih osoba.

Moram zahvaliti Županija koja nam, osim financijske, u svakom trenutku pruža i logističku potporu te predsjedniku Pintaru koji je pokazao veliku inicijativu i zanimanje za naš rad i suradnju s nama. Svake godine provodimo ankete među korisnicima koje pokazuju kako su oni zadovoljni, a prošle smo godine pružili pomoć 215 korisnika, osigurali im preko 21 tisuću različitih usluga i 9 tisuća obilazaka. Uz podršku Županije i općina i prijavom na natječaje nadamo se da ćemo i u budućem razdoblju te usluge nastaviti razvijati.“, napomenula je predsjednica Čadavec.

Ravnateljica Trbus kazala je kako je riječ o programu poboljšanja kvalitete života osoba treće životne dobi, koji nema samo socijalni karakter, te dodala: „Drago nam je što Županija prati taj program jer korisnika ima sve više. Preko programa Zaželi zaposlili smo 33 žene koje brinu o 132 korisnika, a ukupno ih imamo 176 što govori koliko je velika potreba. Ljudi su prepoznali naše usluge, mnogo im znači i sam socijalni kontakt i nadam se da će program i nadalje imati podršku.

Predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, također je izrazio zahvalnost Županiji što je pokazala velik interes i osjećaj za potrebu pomoći starijim osobama te dodao: „Naši građani treće životne dobi svojim su cjeloživotnim radom zavrijedili da imaju dostojanstven život, materijalnu sigurnost i da se mogu osjetiti vrijedima i da netko vodi računa o njima. Županija, jedinice lokalne samouprave i ustanove jako dobro rade svoj posao, a osim ovih programa, Županija je prihvatila i projekt subvencioniranja dijela troškova za naše korisnike u pet privatnih ustanova za smještaj starijih osoba.

Napomenuvši kako je lijepo svjedočiti ovakvim pozitivnim pričama o suradnji i pomoći onima kojima je to potrebno, predsjednik Pintar je poručio kako će se i nadalje nastojati osigurati veća kvaliteta života žitelja Županije treće životne dobi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.