Napokon objavljena lista čekanja za vrtić, tek sada ništa nije jasno

Nakon teksta u Glasu Podravine i Prigorja o upisima u Dječji vrtić Križevci i zahtjeva roditelja neupisane djece, napokon je objavljena lista čekanja. Podsjetimo kako je navala za upis u vrtić ove godine iznenadila i Grad i vrtić jer je prijavljeno 120 djece, a čak 80 ih je ostalo neupisano. Međutim, i nakon objave liste čekanja, roditeljima nije ništa jasno. Naime, među 41 djetetom koje je upisano u vrtić u školskoj godini 2019./20. nalazi se 23 djece sa 60 bodova, dok je na listi čekanja devetero djece s 90, 80, 70 i 65 bodova. Dakle, u vrtić su upisana djeca s manjim brojem bodova od one na listi čekanja.

– Upisi se vrše prema slobodnim kapacitetima u skupinama formiranih po dobi, pa tako dijete s manjim brojem bodova može ostvariti prednost u odnosu na dijete s većim brojem bodova ako ne postoji slobodni kapacitet za dobno odgovarajuću skupinu – odgovorila je ravnateljica vrtića Katarina Ivković-Balint. No, i opet situacija nije jasna jer je dijete koje je prvo na listi čekanja s 90 bodova rođeno 2018., dakle spada u jasličku skupinu, a primljena su djeca s 60 bodova koja također spadaju u jasličku skupinu.

I nisu to jedine nejasnoće koje brinu roditelje. Prema Pravilniku, kod djece za istu dobnu skupinu s istim brojem bodova prednost pri upisu imaju ona koja su ranije rođena, no i taj kriterij ovdje nije poštivan.

– Dijete s istim brojem bodova ostvaruje prednost ukoliko je brat ili sestra polaznika vrtića – objašnjava ravnateljica. Podsjetimo kako je još uvijek na snazi Pravilnik o upisu djece prema kojem prednost ostvaruju djeca donatora i zaposlenika vrtića koji je, iako diskriminatoran, na snazi već 22 godine. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.