Održana javnozdravstvena akcija s ciljem prevencije moždanog udara

Prošlog je vikenda na koprivničkom Zrinskom trgu održana javnozdravstvena akcija „Vrijeme je mozak – spriječimo moždane udare“ u organizaciji Odjela za neurologiju Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“.

Akciji su prisustvovali zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenica ravnatelja koprivničke Opće bolnice Biljana Marković, glavna sestra Opće bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić, glavna sestra Odjela neurologije Gabrijela Šimunić te ostale članice Odjela.

Cilj ove akcije bilo je povećane svijesti o prevenciji moždanih udara, čiji se Svjetski dan obilježava 29. listopada. Moždani udar globalni je javnozdravstveni problem koji ugrožava zdravlje i kvalitetu života, s time da je oko 80 milijuna ljudi preboljelo moždani udar, dok 50 milijuna preživjelih žive s nekim oblikom trajne invalidnosti.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi, na drugom mjestu prema smrtnosti sa 6.147 umrlih 2017. godine odnosno 11,5 % svih umrlih, a godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi oko 13.000 osoba. Iako je posljednjih petnaestak godina prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuli su javnozdravstvenu kampanju “Pobijedi vrijeme#spasi mozak” u cilju podizanja svijesti o moždanom udaru – čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji. Više informacija o kampanji doznajte na web stranici: www.mozdaniudar.hr/pobijedivrijeme/

Važne preporuke liječnika su kako je potrebno prepoznati i liječiti rizične čimbenike: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija. Također je važno biti tjelesno aktivan,  pravilno se i raznovrsno hraniti, smanjiti unos soli, šećera i masnoća, ograničiti uporabu alkohola te prestati pušiti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.