Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1232

Marcel Kiepach 1905. godine (foto: iz fundusa Gradskog muzeja Križevci)
Marcel Kiepach 1905. godine. Rođen je 12. veljače 1894. godine (foto: iz fundusa Gradskog muzeja Križevci)

U okviru projekta Upoznajmo Svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi u Gradskoj je knjižnici Franjo Marković u Križevcima 8. veljače kozmolog dr.sc. Petar Pavlović održao predavanje za građanstvo o tajnama gravitacije, pa ćemo poslušati prvih dvadesetak minuta tog predavanja.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Timi promašaj: Knjiga koju ne biste trebali imati Stephana Pastisa, knjiga za mlade je Tvoj je red Maje Brajko Livaković, na odjelu beletristike Zamrznuto vrijeme, roman Anne Kim, a na stručno-znanstvenom odjelu Ne je potpun odgovor o važnosti osobnih granica Megan LeBoutillier. Saznajemo i o događanjima u knjižnici ovaj tjedan.

U Vijestima Krugova saznajemo da uskoro izlaze nikad objavljena djela J. D. Salingera, govorimo o portretima iz fundusa Strossmayerove galerije i o fotografijama Helge Paris. Ovaj je tjedan u Križevcima i kviz za srednjoškolce.

Na današnji datum rođeni su Franjo II., Charles Darwin, Thomas Alva Edison, Ana Pavlova i Marcel pl. Kiepach. Vasco da Gama krenuo je na svoj drugi put u Indiju, osnovan je u Čileu grad Santiago, osnovana je kolonija Georgia i njen glavni grad Savannah, abdicirao je posljednji kineski car, a Calvin Coolidge postao je prvi američki predsjednik koji je održao politički govor putem radio aparata. U Moskvi je uhapšen pisac Aleksandar Solženjicin. Umrli su Immanuel Kant, Nikolaj Lobačevski, Jean Renoir i Mato Damjanović.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi.

U Zanimljivostima govorimo o “društvenosti” i sposobnosti “odlučivanja” biljaka, a na kraju citiramo Abrahama Lincolna koji je rođen na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Georga Gershwina, te The Beatles, Genesis, The Doors, Thin Lizzy i Zorana Predina.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1232 na programu je u utorak, 12. veljače od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 16. veljače od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.