Još će se čuti za Franu Homena

Zlatnu arenu za ton u filmu “Kotlovina” dobio Križevčanin. Homen je vijest o nagradi primio od redatelja Tomislava Radića, na čijem je radu montirao zvuk. Smatra da se hrvatski film treba razviti žanrovski

U “Kotlovini” koja je impresionirala ocjenjivački sud filmskog festivala u Puli, važan dobitni sastojak koji je film redatelja Tomislava Radića učinio ovogodišnjim osvajačem najviše Zlatnih arena jest i – ton.

Važan je dijalog

U pulskom amfiteatru odjeknulo je, naime, da je posebnu Arenu za ton osvojio Frano Homen, 25-godišnji Križevčanin! Studenta montaže na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti vijest je zatekla u Pločama.

– S bendom sam na turneji Jadranom, kad me nazvao redatelj i javio da sam osvojio Arenu – to mi je bio šok i neočekivana vijest, i jedino mi je žao što osobno nisam bio u Puli – kazuje mladi montažer, kojemu je ovo već treći dugometražni film na kojem je radio. Do suradnje s Radićem došao je preko kolegice, a radeći na “Kotlovini”, nije bio na filmskom setu, već mu se rad sastojao od toga da u postprodukciji, dakle u studiju, montira i složi zvuk.

– Nakon montaže slike ide se montirati zvuk, a to je ovdje bilo vrlo zahtjevan i težak zadatak. U filmu je oko 90 posto scena snimano vani, masovni prizori, a trebalo je napraviti da se sav taj kaos osjeti i prenese, ali i da se čuje što glumci govore, da se razumiju dijalozi i radnja – objašnjava Homen, ocjenjujući da je “generalno u hrvatskom filmu problem da se dijalog ne razumije, a zapravo je najbitniji – kaže mladi montažer.

Uz prilagodbu zvuka i dijaloga, uklapao je u zvučnu sliku i tonove iz prirode. Sam postupak je, navodi, trajao oko dva mjeseca, sa završnim miksom filma u studiju Jadran filma u Zagrebu, čime se cijeli rad “dovodi u red”. Frano cijeni to što je tijekom cijelog svog posla imao slobodne ruke, što govori da je Radić u njega imao potpuno povjerenje.
– Nekoliko puta pogledali smo zajedno montirane scene i bio je vrlo zadovoljan – prisjeća se Homen dodajući da se Tomislav Radić pokazao kao fin čovjek.

Diplomski na hororu

– On želi surađivati s mladim ljudima, a i ljudi s kojima sam radio i s kojima inače surađujem već smo se profilirali kao ekipa. Mislim da će hrvatski film ići u dobrom smjeru ako se više prilike da mlađima i ako se nastoji “profurati” žanrovski, bilo komedije, bilo drame ili slično, bitno da se žanr nametne – misli Homen, koji će najesen diplomirati s – hororom.

– Direktor Pule inzistirao je da sad bude prikazan i moj diplomski film, “Zagorski specijalitet” redatelja Davida Kapca. To je po žanru horor, za koji sam radio i montirao zvuk i glazbu, u kojoj mi je asistirao prijatelj Luka Belani, u čijem bendu sviram bubnjeve. Frano se vidi dalje u filmskom biznisu, kao slobodni umjetnik koji bi radio zvuk za filmove, a uz to i za reklame i spotove. Kao Križevčanin siguran je da bi se i u tom gradu mogli snimati filmovi – osobito povijesni, jer grad obiluje povijesnim znamenitostima. Ne bi odbio ni ponudu da s kolegama izradi promotivni film o Križevcima, jer takvo što, profesionalno, još ne postoji. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.