U PORA-i održana konferencija za medije na temu aktualnosti u pripremi i provedbi EU projekata

U prostorijama PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u utorak, 25. rujna održana je konferencija za medije na temu aktualnosti u pripremi i provedvi EU projekata za prvih šest mjeseci 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Melita Birčić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek i ostali suradnici.

Uvodno se obratio župan Darko Koren koji je naglasio važnost sinergijskog djelovanja Županije, PORA-e i jedinica lokalne samouprave te kako PORA,  sukladno Zakonu o regionalnom razvoju, ima ulogu regionalnog koordinatora za područje Županije.

Takva suradnja pokazuje izvrsne rezultate prilikom povlačenja EU sredstava, a današnji je naglasak stavljen na mjeru 7.4 Programa ruralnog razvoja. S nama su danas i načelnici Perok i Brljek kako bi predstavili svoja iskustva i drugima pokazali način na koji treba djelovati. Moramo reći kako su naše jedinice lokalne samouprave doista napravile velik iskorak u povlačenju EU sredstava, u čemu ulogu ima i PORA, koja je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u KKŽ“ dosad pripremila ukupno 38 projekata vrijednosti 127,5 milijuna kuna za gotovo sve jedinice lokalne samouprave s područja Županije.“, pojasnio je župan.

Župan je dalje kazao kako je trenutno razini Županije u provedbi 25 projekta vrijednosti preko 288 milijuna kuna, tijekom 2018. završena su dva projekta vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a u fazi ocjenjivanja su četiri projektna prijedloga procijenjene vrijednosti 34,5 milijuna kuna. Među najvažnijim projektima župan je izdvojio izgradnju, rekonstrukciju i opremanje dnevnih bolnica u općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici, energetsku obnovu zgrade hitne medicine, energetske obnove zgrada osnovnih škola u Drnju i Virju, POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji, Prilika za sve 3 i Amazon of Europe bike trail. Župan je na kraju svog izlaganja naglasio važnost informiranja javnosti o aktivnostima glede EU projekata kako bi se predstavilo mogućnosti koje su na raspolaganju.

Ravnateljica Birčić naglasila je kako se intenzivno radi na tome da PORA kao regionalni koordinator pruža tehničku i stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave i ustanovama, a u rezimeu prve polovice godine potrebno je istaknuti kako je u provedbi 12 EU projekata vrijednosti gotovo 39 milijuna kuna, koji su ponajprije usmjereni područjima obrazovanja, poduzetništva i gospodarstva.

Posebno se mnogo radi na suradnji s jedinicama lokalne samouprave kako bi one imale što kvalitetnije projekte koje će aplicirati za bespovratna sredstva, a samo u šest mjeseci ove godine pripremili smo ukupno 27 projekata vrijednosti 190 milijuna kuna. To ne bi uspjeli postići bez spremne projektno-tehničku dokumentacije od strane jedinica lokalne samouprave, što je osnovni preduvjet iza kojeg stoji puno truda. Mjeru 7.4 koju pripremali smo za sedam jedinica lokalne samouprave, a riječ je o osam projekata vrijednosti preko 30 milijuna kuna.“, kazala je ravnateljica Birčić.

Od spomenuti osam projekata, u Općini Kalinovac gradit će se dječji vrtić, u Novom Virju  „Kulturno edukacijski centar Miroslav Dolenec – Dravski“, u Općini Koprivnički Ivanec rekonstruirat će se društveni dom, graditi pristupna cesta, parkirališta i pješačke zone, a u Legradu turistička infrastruktura na području turističko-rekreacijskog centra Šoderica. Općina Novigrad Podravski ima dva projekta – izgradnja pješačke staze te uređenje dječjeg igrališta u Delovima, Virje je prijavilo „Kulturni centar i turističko-informativni centar s ljetnom pozornicom za potrebe kulturnog centra i turističko-informativnog centra“, a Općina Hlebine rekonstrukciju sportske građevine.

Vezano uz Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, uz stručnu pomoć PORA-e kandidirana su dva projekta vrijednosti 7,6 milijuna kuna i to za Općinu Virje, koji se odnosi na rekonstrukciju knjižnice i zavičajnog muzeja te za Općinu Hlebine, koji se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju Galerije naivne umjetnosti.

Ravnateljica Birčić pozvala je sve one jedinice lokalne samouprave koje još uvijek nisu koristile njihovu pomoć da im se obrate, kako bi bili što uspješniji i učinkovitiji u privlačenju sredstava.

Govoreći o projektima koji se provode u Općini Virje, načelnik Mirko Perok je istaknuo: „Moram reći da izuzetno dobro surađujemo s PORA-om, u danas spomenutim natječajima povukli smo 11 milijuna kuna, a treba spomenuti kako smo prvi u Županiji potpisali ugovor za projekt Zaželi i zajedno s PORA-om to provodimo. PORA nam pruža podršku i u realizaciji velikog projekta uređenja dviju ulica s kružnim tokom, vrijednog 5 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna europskih sredstava. Zahvaljujem ravnateljici i djelatnicima koji su nam desna ruka u projektima jer smo ograničeni proračunom i ne možemo dodatno zaposliti ljude. Jedini način da uspješno realizirano sve planirano je upravo ovaj – suradnja resornog ministarstva, Županije, PORA-e i jedinica lokalne samouprave.“

Načelnik Perok je kazao kako već ima u planu novih projekata vrijednih 20 milijuna kuna, od kojih je izdvojio gradnju hostela, reciklažnog dvorišta, sanaciju odlagališta otpada i slično, u čemu će pomoć PORA-e također biti neophodna. Zahvalama se pridružio i načelnik Brljek, koji se složio kako je važno da javnost ima uvid razvojne planove lokalne sredina.

Drago mi je što je Novigrad Podravski prepoznat kao općina s potencijalom za EU projekte, a želja nam se da se po realizaciji planova barem približimo Općini Virje koja ima višegodišnji kontinuitet u tome. Na mjeru 7.4 imamo prijavljena dva projekta, nadamo se kako će proći, a u Općini trenutno provodimo tri projekta, od kojih je najveći izgradnja nerazvrstane ceste među tri naša naselja. Važan i zahtjevan projekt je i onaj u sklopu programa Zaželi u kojemu smo nositelj za devet općina, vrijedan je gotovo 7 milijuna kuna, a njime će se omogućiti zapošljavanje 49 žena i voditelja projekta. Naš proračun je skroman, nedostaje nam ljudi i nismo u mogućnosti realizirati velike zahvate te smo izuzetno zahvalni što uz pomoć PORA-e ipak možemo ipak ostvariti planove.“, naglasio je načelnik Brljek te je za kraj poručio kako će i nadalje računati na pomoć PORA-e, ali i Županije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.