U četvrtak znanstveno-popularno predavanje uživo

U sklopu projekta Future Hub Križevci u četvrtak je na programu prvo znanstveno-popularno predavanje za javnost i to uživo u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma. Predavač dr.sc. Petar Pavlović govorit će o skrivenoj vezi između gravitacije i elektromagnetizma, koje je Einstein neuspješno pokušavao ujediniti i proučavao ih u zadnjem desetljeću svog života.

Vidjet ćemo da su se nekad elektromagnetizam i gravitacija razumijevali kao potpuno odvojene pojave, da bi se u klasičnoj fizici veoma približili. Danas su međutim teorije koje ih opisuju, opća teorija relativnosti i kvantna teorija polja, u potpunosti različite i čine se kao nespojive. Razgovarat ćemo o tome kako se opis gravitacije i elektromagnetizma može pokušati ujediniti. U vezi s time diskutirat ćemo i neke nedavno objavljene rezultate znanstvenika uključenih u rad znanstveno-obrazovnog centra Future Hub te ujedno najaviti i neka buduća znanstvena istraživanja“, najavio je Pavlović.

Predavanje je na rasporedu u četvrtak 18. veljače u19 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma uz poštivanje epidemioloških mjera. Ulaz je besplatan.

Petar Pavlović, jedan od autora ‘drugačije’ teorije o postanku i razvoja svemira (foto iz zbirke autora)

Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Vrijednost projekta je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.

Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.