Vatrogasce bi oslobađali plaćanja komunalne naknade?

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice i JVP Križevci (ni)je pod političkom zaštitom. Valent Furmeg prozvan da duguje Gradu za naknadu. On kaže da je platio i da će dokazati uplatnicama. Grad ranije najavio olakšice za vatrogasce

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci Valent Furmeg nije se ni stigao ohladiti od kolovoške sumnje da je u suradnji s đurđevačkim kolegom Marijanom Kicivojem zloupotrijebio položaj i ovlasti uzimajući si dvostruko veće dnevnice, a već se uz njegovo ime užarila nova afera. Lokalnom tjedniku Podravskom listu je, naime, pristiglo nepotpisano pismo u kojem se Furmega “časti” kako nad podređenima vrši pritisak toliko da je jedan od njih pretrpio srčani udar. Anonimni navodi ističu i da Furmeg uživa političku zaštitu župana Darka Korena i gradonačelnika Križevaca Branka Hrga, koja mu i omogućava ponašanje zbog kojeg zaposlenici strepe.

Obračun prije izbora

Takve konstrukcije glavni križevački vatrogasac, ujedno i zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, u listu je odbacio, a isti stav ponovio je i nama – kaže da su se zaposlenici sastali i odbacili optužbe da je itko od njih autor anonimke i da je netko dobio infarkt.

– Svi su zadovoljni radom u postrojbi, u kojoj sve funkcionira. Ja nastojim biti maksimalno transparentan prema svima, no možda su to obračuni izvan nas, jer je počela i predizborna kampanja. Ja sam sa svim strankama u dobrim odnosima i nitko mi se nije zamjerio, ali očito je nekome u interesu da vatrogastvo ocrni – misli Furmeg, dodajući i da su tijekom ove godine županijski vatrogasci uložili velike napore u organizaciji opskrbe vodom tome kraju, dovevši 900 cisterni gdje je bilo potrebno, da su odradili tri dislokacije na Jadranu, da od svih razina u vatrogasnoj zajednici primaju pohvale za svoje zalaganje i aktivnosti…

No, da je Furmeg ipak pod patronatom gradske vlasti, čuje se u kuloarima – vatrogasni zapovjednik, naime, gradskoj upravi nije dugo plaćao za komunalnu naknadu. Za koje se razdoblje dug za namet (koji u krizi građani podmiruju sve teže, pa se i gradski proračun puni znatno slabije od planiranog), odnosi, nije nam poznato, no upućeni izvori kažu da cifra nije mala. Dovede li se to u korelaciju s najavama gradonačelnika otprije nekoliko mjeseci, “da bi za aktivne vatrogasce trebalo osigurati neke olakšice, makar oslobađanjem plaćanja komunalne naknade”, i da su takve povlastice u Sloveniji praksa, nameće se zaključak da je veza vlasti i vatrogastva – vrlo “topla”. Furmeg se na upit o neplaćanju samo nasmijao.
– Ma, nije točno, možda za zadnji kvartal nije plaćeno, sve ostalo mogu dokazati uplatnicama – odlučan je.

Gorući problem – zamjenik

Profesionalni križevački vatrogasci, prema riječima šefa, možda i jesu složni, no u “natječajnim” vodama kao da se ne snalaze. Već peti put je tako propao natječaj za izbor i imenovanje zamjenika zapovjednika JVP-a. Razlog – nije se javio nitko s potrebnom višom ili visokom stručnom spremom, iskusan, sa stručnim ispitom. Unutar tima, osim Furmega ni nema ljudi sa VSS ili VŠS. Zapovjednik prema zakonu mora imati zamjenika, pa sad Furmegu nije lako. Za sve postupke i radnje u postrojbi s godišnjim proračunom od oko 3.5 milijuna kuna odgovoran je, kaže, sam.

– Prema regulativi dužni smo imati zamjenika, no problem što ga nemamo nije samo kod nas. Zato je postrojba uputila jednog zaposlenika na dodatno školovanje, sad je pred upisom 2. godine – objašnjava Furmeg. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.