U ponedjeljak ‘Đurđevo pod gorjanskom lipom’

Foto: krizevci.hr / arhiv kz.info

U ponedjeljak 23. travnja, pod starom lipom u križevačkom Gornjem gradu, Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo „Lipa“ proslaviti će 766. rođendan grada Križevaca svojom tradicionalnom manifestacijom „Đurđevo pod gorjanskom lipom“.

U 18:00 sati krenuti će svečana povorka od vatrogasnog doma prema Gornjem gradu, do pozornice pod Gorjanskom lipom. Postaviti će se vijenci i cvijeće na rodne kuće opernog pjevača Alberta Ognjena Štrige, ilirca filozofa i pjesnika Franje Markovića i na pil svetog Florijana.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovat će 390 izvođača svih uzrasta , članovi kulturno-umjetničkih društava, učenici, recitatori, glumci, plesači, pjevači, najboljih hrvatski motoristi iz AMD „Križevci“, odred izviđača „Kalnik“, stražarice Križevačke djevojačke straže, križevačke mažoretkinje

Nastupit će zbor umirovljenika, mješoviti zbor HPD-a „Kalnik“ s pjesmama sa svog pop – rock koncerta od 20. travnja. Najavljuju se i glazbenici proslavljenog križevačkog Puhačkog orekstra. Dolaze poznati plesači „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke, KUD “Prigorec“ iz Svetog Petra Orehovca, KUD „Tomislav“ iz Svetog Ivana Žabna, te križevačka kulturno umjetnička društva „Prigorje“ i „Križevci“.

Učenici osnovne škole Ljudevita Modeca i područne škole Veliki Raven izvoditi će recitacije, plesove i pjesme.

Odigrat će se scenski prikaz povijesnog dolaska bana Stjepana 23. travnja 1252. koji je Gorjancima donio povelju kralja Bele Četvrtoga o proglašenju slobodne kraljevske varoši Gornji Križevac.

Gornjogradsko društvo „Lipa“ poziva Križevčane i goste iz susjednih gradova i gradova prijatelja iz domovine i inozemstva na jedinstveno pučko proljetno druženje pod starom lipom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.