Rock glazbom i humanošću ispunjena FIVE4KIDS večer


Troipolsatnom svirkom noćas je u Klubu kulture održana humanitarna koncertna večer u sklopu akcije FIVE4KIDS za božićno darivanje djece s posebnim potrebama učenika križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U Križevce su svoje bendove Darwil i BJUZ za ovu dobrotvornu prigodu ugostili Romana Orešnik Mlinarić i Josip Konfic, dok je Luka Belani okupio još trojicu Križevčanina – Ivu Prodana, Domagoja Zdilara i Franu Homena, u novooformljeni Bohemian Groove. Organizatori iz udruge P.O.I.N.T. objavljuju da je, zahvaljujući vrlo dobroj posjeti Križevčana za humanitarnu akciju, koja se održava petu godinu zaredom, uprihođeno čak 3125 kuna.


Večer su otvorili četvorica mladih glazbenika okupljenih pod imenom Bilo jednom u Zagrebu (BJUZ), svirajući autorsku glazbu pod utjecajem različitih stilova, od fusiona i popa do sambe i bossa nove. Ovi mladići u labavim kravatama, koje su im nakon koncerata u zagrebačkim klubovima Purgeraj, Praćka, Sax i KSET te varaždinskom Blue Moon postale zaštitni znak, u Križevcima su publici pružili uglavnom instrumentalni užitak u njihovoj glazbi.


Na gitarama Ivan Tikvicki, subotičko "čudo od djeteta", i Tonči Sviličić, glavni vokal te član splitskog Kopita, uz energičnu ritam-sekciju – Nikolu Bregovića na bas-gitari te Križevčanina Josipa Konfica – Žaju za bubnjevima, dokazali su svoju veliku privrženost glazbi prožetoj finim balkanskim štihom, profesionalno umijeće sviranja i ljubav prema jam-svirkama na kakvima najčešće i nastaje njihov repertoar.


Idući su na pozornicu Kluba kulture stupili četvorica Križevčanina koje domaća publika zna kao aktivne u različitim glazbenim angažmanima i pravcima. Tako saksofonist Ivo Prodan inače svira u puhačkom orkestru i nastupa uz DJ-eve po klubovima diljem Hrvatske, kontrabasist Domagoj Zdilar član je tamburaških Žutih dunja, a Frano Homen donedavno je bubnjao u rock-sastavu Porota.


Njih je kantautor i gitarist Luka Belani okupio premijerno za ovu svirku, na početku koje su i otkrili ime novog benda – Bohemian Groove. U Belanijevu je autorsku pop-rock pjesmaricu s engleskom lirikom kombinacijom saksofon-kontrabas uveden dodatni jazzerski groove, pa je pjesme koje mlađa publika poznaje s debitantskog EP-a "Out of this world" publika mogla čuti u nešto izmijenjenom aranžmanu.


Još je jedan bend ove humanitarne večeri imao premijeran nastup, unatoč velikom glazbenom znanju i iskustvu njegovih članova. Trio imena Darwil došao je iz Zagreba i publiku, posebno one malo starije, oduševio autorskim rock izvedbama, kao i obradama iz doba Leb i sol te legendarnog Vlatka Stefanovskog.


Kantautorica Romana Orešnik Mlinarić na bas gitari se domaćoj publici predstavila u drukčijem izdanju nego su inače navikli slušajući njene pjesme uz akustičnu gitaru. S kolegama Markom Kukuljem, matematičko-osjećajnim virtuozom na gitari i Jasminom Javorinom, bubnjarem nekadašnje Mahatme iz Zaboka te jazzerskog trija Mangroove, pružila je pravi rockerski finale ove dobrotvorne večeri.


– Ovo je jedan od najposjećenijih koncerata akcije FIVE4KIDS, publika je uživala u kvalitetnoj svirci, a i izvođači su bili zadovoljni klubom i atmosferom, istaknula je Sonja Mrnjavčić, P.O.I.N.T.-ova organizatorica ove glazbene večeri, čijem je uspjehu doprinijela i podrška sponzora: Birotehnika d.o.o. Križevci, Glazbeni forum d.o.o. Križevci, Grafocentar d.o.o. Križevci, HDS ZAMP, Klub kulture Križevci, Križevački poduzetnički centar d.o.o. Križevci, Trgovina tekstila Stella Križevci, Udruga K.V.A.R.K. Križevci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.