‘Zubić vila’ posjetila križevačke vrtićance

Prošlog je utorka Udruga za edukaciju djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni Zubić Vila po prvi puta posjetila Križevce i održala radionicu u Dječjem vrtiću. O važnosti i načinu održavanja oralnog zdravlja kroz igru i učenje križevačke su vrtićance educirali članovi udruge, studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Sve tehnike i znanja djeci su se pokazivala na igračkama i didaktičkim modelima, nakon čega im je prikladno odjevena Zubić vila uručila pohvalnice te četkice i paste za zube.

– Udruga Zubić Vila je osnovana s ciljem edukacije djece predškolske dobi o pravilnom održavanju oralne higijene i smanjenja dentalnog staha, istaknuo je podpredsjednik udruge i mladi liječnik stomatolog Vedran Šantak, inače Križevčanin i član udruge P.O.I.N.T. Udruga danas broji preko stotinu članova, mahom studenata zagrebačkog Stomatološkog fakulteta, te imaju podružnicu pri Medicinskom fakultetu u Rijeci, dok će ona u Splitu početi s radom iduće godine.

Ideja o Zubić vili nastala je kao studentski projekt 2008. godine, a ove je godine čak nagrađen Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu. Udruga svojim aktivnostima želi doprinijeti unapređenju oralnog zdravlja i oralnih navika u Hrvatskoj, a do danas je kroz njihove radionice prošlo više od osam tisuća djece. U udruzi ističu kako je podizanje svijesti o ranom i sustavnom odlasku stomatologu prijeko potrebno kako bi se terapijskim zahvatima, kakvi danas postoje u modernoj stomatologiji, moglo reagirati prije nastajanja kavitacije.

U Hrvatskoj danas, zaključuju u udruzi, ne postoji dovoljno razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja za opće zdravlje pojedinca, a također ne postoji niti nacionalni program prevencije u tom području. Stoga aktivnosti koje provodi Zubić vila, ujedinivši akademska saznanja, suvremene didaktičke metode te praktičan rad na terenu, zasigurno čine pozitivan iskorak u domaćoj stomatološkoj praksi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.