O kriptovalutama i bitcoinu na subotnjoj radionici 14. Culture Shock Festivala

U subotu, 31. ožujka 2018. od 15 sati u križevačkom Klubu kulture održava se radionica u sklopu 14. Culture Shock Festivala pod naslovom “Kriptografija i kriptovalute: Od Julija Cezara do bitcoina”. Voditelj radionice je matematičar i član udruge P.O.I.N.T. Mislav Zorko. Ulazak na radionicu je slobodan.

Pojam kriptografija (grč. kryptós za skriven/tajni), koji je u 19. stoljeću utemeljio Edgar Allan Poe, danas predstavlja glavnu zaštitu privatnih podataka u virtualnom svijetu, a spominje se još u doba Julija Cezara koji je prije više od 2000 godina koristio pomicanje slova abecede kako bi slao tajne poruke svojim saveznicima.

Mislav Zorko vodi radionicu o matematičkoj podlozi igara na sreću i dionica 8. travnja 2016. na Culture Shock Festivalu (foto R.Matić)

Posljednjih nekoliko godina nastaje revolucionarna blockchain tehnologija koja sigurnosti i povjerenju daje sasvim novu dimenziju – ideju javne distribuirane baze podataka. Dodatnim napretkom ovih tehnologija otvaraju se vrata razvitku autonomnih vozila, pametnih gradova i takozvane machine to machine komunikacije.

Dođite poslušati odgovore na pitanja za koja niste ni znali da imate. Kako je njemačka ratna mornarica indirektno zaslužna za nastanak i razvoj kriptografije? Što se dogodi kada pritisnete log in tipku? Što su kriptovalute i kako će komunicirati autonomna vozila u budućnosti? Vidimo se na radionici!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.