Proračun poluprazan ili na pola pun?

RKCLogo.jpgIako je proračun Grada Križevaca u prvom polugodištu zabilježio dobro ostvarenje prihoda od poreza i komunalne naknade, ipak je od planiranih 70 milijuna kuna prihodovano svega 15 milijuna ili 21,63%. Kako se i očekivalo, na ovakav rezultat reagirao je na sjednici Gradskog vijeća oporbeni SDP i to u istupu vijećnika Ivana Knoka, koji je ustvrdio da čak i da je ostvareno planirano kreditno zaduženje u iznosu od 20 milijuna kuna – proračun bi bio popunjen tek sa 30% planiranih sredstava. Također, Knoka je zabrinuo nedostatak 10 milijuna kuna planiranih iz županijskih i državnih izvora, pa je zapitao je li to zločesta država ili Županija ili je nešto treće posrijedi.

Nelogičnosti vijećnik Knok vidi i kod trošenja proračuna; rashodi su ostvareni sa 20,74% ili nešto više od 13 milijuna kuna od planiranog, pa je postavio pitanje zašto nisu ostvareni komunalni projekti, od cestogradnje do ulaganja u poslovne zone, te na koncu podsjetio da je SDP kod donošenja proračuna za 2006. godinu naznačio da je ovo nerealno planiranje i to se na kraju i ostvarilo – planovi su bili samo želje bez realnih podloga.
Odgovor na pitanja SDP-ovog Ivana Knoka dao je pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec; on je posebno zadovoljan iznosom prikupljenim od poreza na promet nekretnina, čiji je godišnji iznos već ostvaren, što, kaže Masnec, svjedoči o živoj investicijskoj aktivnosti poduzetnika. Pročelnik se osvrnuo i na ukupno ostvareno punjenje proračuna i naglasio da je 15 prihdovanih milijuna kuna vlastiti prihodi Grada i ako ih pomnožimo dva puta ti prihodi će biti preko 30 milijuna.
– „Ja se sjećam da su još prije tri godine naši izvorni prihodi bili ispod 20 milijuna kuna – oni će za ovu godinu biti veći za 10 milijuna kuna. U relativnom iznosu to je i više od 33% u odnosu na razdoblja prije par godina“, rekao je Masnec.
Pomoći iz državnih fondova i proračuna, kao i iz županijskog, nastavio je, nisu iskazane u šestomjesečnom izvješću, jer se ostvaruju u drugom dijelu godine i pristižu u dogovorenim rokovima, a za većinu tih sredstava potpisani su ugovori i odluke nadležnih institucija koje ih trebaju sufinancirati.
Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Križevaca usvojen je većinom glasova – protiv su bila dva vijećnika SDP-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.