Dudaš: Samo udruživanjem će poljoprivrednici nešto postići

Plastenici_Segeta_DonjegStožer za obranu hrvatskog sela u Križevcima je zatražio ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Stožer za obranu hrvatskog sela je pružio javnu podršku udruzi Bilogora u prijavi protiv otkupljivača mlijeka

Stožer za obranu hrvatskog sela prije nekoliko dana je u Križevcima održao sastanak na kojem su donijeti i određeni zaključci.

Obmanjivanje javnosti

Jedan od njih je da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina mora podnijeti neopozivu ostavku jer ga smatraju glavnim krivcem za nedavne prosvjede seljaka i, kako kažu, obmanuo je javnost kazavši da je lani za poticaje isplaćeno 2,45 milijardi kuna. Prava je istina, dodaju, da se isplatilo samo 1,73 milijardi kuna i to uz puno nepravilnosti.

– Od Agencije za plaćanje u poljoprivredi traži se transparentnost u prikazivanju danih potpora u poljoprivredi, redovito izvještavanje o danoj vrsti i iznosu potpore po osnovnoj jedinici potpore (hektar, grlo itd.), kao i redovito donošenje odluke o ostvarenim pravima na kućne adrese, a ne samo preko Agronet sustava – kazao je Zlatko Dudaš, predsjednik odbora za zakonodavstvo i prilagodbu Europskoj uniji pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Dodao je da je na sastanku podržana i udruga stočara i proizvođača mlijeka “Bilogora” u prijavi Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja protiv otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj, zbog sumnje u nezakonito udruživanje prerađivača mlijeka i dogovaranje otkupne i prodajne cijene mlijeka. Isto tako, predsjedništvo stožera će Agenciji prijaviti i otkupljivače pšenice zbog sumnje u dogovaranje otkupne cijene pšenice u ovoj godini.

Ubijanje stoke

– U sektoru mlijeka, primjerice, proizvođači rade s velikim gubitkom. Zbog toga se ubija mnogo stoke. Kad bi se proizvođači udružili i došli do minimalno tri milijuna litara mlijeka na godinu, tada bi se i lakše izborili za bolju cijenu mlijeka kod otkupljivača. Ista je stvar i s pšenicom. Zašto bi se ona morala prodati za 1,05 kuna po kilogramu u Hrvatskoj, ako se u Italiji, kao što je nedavno ponuđeno jednom slavonskom proizvođaču, može dobiti i 1,65 kuna – govori Dudaš.

Istaknuo je i da je došlo vrijeme kad pojedinci više ne mogu pojedinačno kvalitetno reagirati, nego se moraju udružiti kako bi se izborili za svoja prava.

– Pozivaju se poljoprivrednici da se što više udružuju kroz udruge, zadruge, klastere, a posebno kroz proizvođačke organizacije ili grupe i Hrvatsku poljoprivrednu komoru, radi povećanja gospodarske konkurentnosti i zaštite svojih gospodarskih interesa – rekao je on i dodao da su uskoro izbori i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i da je jako važno da se poljoprivrednici odazovu na njih.(VL)

20 godina CSF
Vezano
4 komentara
  1. Aspro piše:

    Pod hitno!

  2. aa piše:

    treba ukinuti poticaje

Komentari su zatvoreni.