Križevčanin preselio u Koprivnicu i radi na razvoju računalne igre o zbrinjavanju otpada

Foto: Codebox.hr

Nešto više od mjesec dana Križevčanin Ivan Ivanović (31) radi u koprivničkoj ispostavi poduzeća Codebox d.o.o. smještenoj u Poduzetničkom inkubatoru koji trenutno udomljava tridesetak tvrtki, obrta i ureda kojima podršku u pokretanju i razvoju poslovanja daje Koprivnički poduzetnik d.o.o. Nakon magisterija iz arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu i stručnog osposobljavanja, kao nezavisni profesionalac (freelancer) radio je na više manjih projekata, a stalniji angažman u Koprivnici objedinio je više njegovih strasti – crtanje i ilustracije, grafički dizajn i sklonost digitalnim medijima.

Ivan je dio tročlanog tima, uz Filipa Stojića i Martina Kolarića, koji su angažirale koprivnička poduzetnica i aktivistica Sonja Hlebar te njena poslovna partnerica Danijela Glavosek Kovačić, za razvoj računalne igre na temu zbrinjavanja otpada. Obje kreatorice i začetnice ove ideje za sebe kažu da su i “male od palube” jer usko surađuju na različitim poslovima s razvojnim timom kako bi demo verzija igre koju su nazvali “Adventures of Eco” ugledala svjetlo dana već krajem veljače.

Djeca kao heroji u zbrinjavanju otpada

– Od 2012. godine bavim se edukacijom o otpadu i recikliranju u školama i vrtićima, provodim radionice o kružnom toku otpada i praktični dio samog recikliranja, u koji ulažu društveno odgovorna poduzeća, govori nam Hlebar, koja je ujedno i tajnica Udruge za održivi razvoj (UZOR) Hrvatske. Ideju za računalnu igru dobila je, kaže, iz želje da svojom ekspertizom postane globalno dostupna i u skladu s  trendovima 21. stoljeća.

– Djeca su puno na igrama, koje imaju veliki utjecaj na njih pa želimo spojiti pozitivan učinak koji mogu imati, uz osjećaj gaminga i edukaciju te sve učiniti širokodostupnim. Ciljana skupina su nam djeca od 7 do 15 godina, ali naravno i mladi i stariji će se sigurno zabaviti uz našeg heroja koji spašava Planet od čudovišta od otpada, objašnjava nam Hlebar, koju smo kontaktirali pri tehničkom posjetu kineskom Taipeiju (Tajvan), gdje u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i pod pokroviteljstvom tajvanske vlade razmjenjuje iskustva i najbolje prakse razvoja društveno-poduzetničkih projekata.

Od crteža preko modnog do računalnog dizajna

– Moja uloga je kreiranje i iscrtavanje svih vizualnih elemenata koji se pojavljuju u igri, (elementi sučelja, pozadina, glavni lik, neprijatelji…), animaciji likova i izradi promotivnih vizuala, splash arta i dr. Osim toga, s kolegom radim na razvoju priče i integraciji zadanih edukativnih elemenata u priču, ističe Ivanović, kojeg križevačka publika poznaje kao crtača još od 2009. godine i njegove prve izložbe crteža, održane na 5. međunarodnom Culture Shock Festivalu.

Ivanović kaže da imaju velika očekivanja, ali u realnim okvirima, a igru planiraju ponuditi i školama kao obrazovni alat.
– Gaming industrija je veliko područje koje je konačno postalo dostupno svima, pa sada i mali studiji mogu tražiti svoj dio kolača. Po meni je najvažnije stvoriti originalan i zabavan proizvod unutar realnih mogućnosti i ograničenja. Trudimo se stvoriti dinamičnu, duhovitu igru kroz koju su edukativne premise provučene bez da opterećuju igrača. Danas je popularan izraz “gejmifikacija”, pa eto, ovo bi mogla biti gejmifikacija obrazovanja.

Lokalna podrška razvoju novih proizvoda

– Koprivnički poduzetnik nam daje poslovnu podršku od samih začetaka, zajedno smo razvijali poslovni model, oblikovali proizvod, a pružili su nam i poslovni prostor te logistiku. Što se financiranja tiče, prva investicija za demo verziju su nam vlastita sredstva, a za završetak proizvoda imamo zainteresirane investitore i čekamo još neke natječaje i pitchanja, zaključuje Hlebar, koja kao i većina startupovaca u ovoj fazi razvoja proizvoda radi bez plaće, već je angažiran Codeboxov razvojni tim.

Sjedište poduzeća Codebox se nalazi u Donjem Miholjcu, postoji od 2016. godine i pruža usluge računalnog razvoja, održavanja i konzaltinga, a svojedobno je nagrađeno i trećim mjestom na koprivničkom Energy Codefestu. Poduzeće trenutno broji tri profesionalna i stručna zaposlenika, a osim računarstva bave se marketingom, izradom promotivnih videa i fotografija te posjeduju beauty blog beseenbepopular.com.

Županijsko središte je u boljoj poziciji

Za kraj smo Ivana, kao Križevčanina koji je preselio i radi u Koprivnici, zamolili da usporedi dva grada naše županije po pitanju ovakvih poslovnih prilika.
– Za Križevce sam vezan emotivno i obiteljski, tu sam rođen i tu živi većina mojih prijatelja. Nažalost, dugogodišnje “životarenje” grada i manjak ulaganja u nove mogućnosti – kako poslovne, tako i stambene – tjeraju mlade ljude da svoju sreću potraže drugdje, objašnjava Ivanović, koji je prošle godine ušao u brak s Koprivničankom.

– Drago mi je što su se i u našem gradu pojavile inicijative koje su u skladu sa suvremenim kretanjima u poslovanju i novim oblicima rada. Nedavno se održala konferencija CrisCon, nadam se da će se održavati i ubuduće. Koprivnica je nešto veći grad, županijsko je središte, pa je već samim time u boljoj poziciji za privlačenje projekata, novca i mlađe radne snage. Ističe se raznovrsnijom ponudom poslova, ne mora se počinjati od nule, već postoje projekti i tvrtke u koje se zainteresirani mogu uključiti i doprinijeti, zaključuje Ivanović o razlozima svog preseljenja u Koprivnicu.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.