Ivanovićev likovni pozdrav iz ‘Midiana’

Petak 20. ožujka 2009. godine u Križevcima, iako tjedan dana nakon petka trinaestog – datuma koji posebno uznemirava praznovjerne, šarolikoj publici koja je ugodno popunila Klub kulture ponudio je ciklus šokantnih, ali i harmoničnih likovnih motiva iz fikcijskog grada strave “Midiana”. Istoimena izložba mladog križevačkog likovnjaka Ivana Ivanovića predstavila je tridesetak crteža, inspiriranih fantasy i horror kulturom, kojom je Culture Shock Festival i ove godine ispunio misiju redovitog predstavljanja mladih i neafirmiranih umjetnika likovnoj i široj javnosti.

Ivanović pronalazi ljepotu u tim prikazama i oživotvoruje ih kroz svoje crteže, njegov crtež je siguran i čvrst u rukopisu, koristi različite crtačke tehnike s kojima eksperimentira, svoje crteže gradi do detalja crtačkim principom i grafizmom koje možemo naći kod naših poznatih ilustratora i strip crtača Igora Kordeja i Mirka Ilića, istaknuo je u predgovoru izložbe križevački profesor likovne kulture i civilni aktivist Saša Živković, naglašavajući također važnost da se mladim autorima omogući izlaganje ranih radova, kako bi ih se motiviralo na daljnji rad i likovni razvoj.

Ivanovićevi motivi variraju od imaginarnih likova i čudovišnih prikaza, preko sugestivnih ilustracija do izravne društveno-političke satire, a autor rado eksperimentira s različitim teksturama, dok neke radove predstavlja u formi stripa. Ovaj križevački “psychopencil” (pojam označava crtača morbidnih i nesvakidašnjih motiva), inače dvadesetdvogodišnji student arhitekture, prvu je izložbu svojih radova upotpunio i prikladnom glazbenom slušaonicom, koja je posjetitelje zadržala u Klubu kulture sve do ponoći, a izložbu je u narednih tjedan dana vidjelo na desetine Križevčana, posebno mladih.

Spomenimo još da je tog petka u Klubu kulture dojmove posjetitelja, kojih je osim iz Križevaca bilo iz Zagreba, Vrbovca, Koprivnice i drugih gradova, bilježila i kamera Hrvatske televizije, pa je najavljeno emitiranje priloga o ovogodišnjem Culture Shock Festivalu u popodnevnoj emisiji Život uživo već sutra, u ponedjeljak 30. ožujka na HTV1. Svi zainteresirani koji su propustili izložbu “Midian“, Ivanovićeve radove mogu pogledati u autorovoj web galeriji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.