Završna konferencija projekta “Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja” privela jedno poglavlje kraju

Prije nešto malo više od 10 mjeseci Kulturno-umjetničko društvo “Prigorje” održalo je početnu konferenciju projekta “Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja”, a danas, je završnom konferencijom privedena je kraju.
Ukupna vrijednost ovog projekta koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda je 214.978,50 kuna.

Cilj projekta bio je uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život pa isto tako i prikazati potrebe mladih za starijima. Između ostalog, htjelo se osvrnuti na potencijale starijih osoba te potaknuti kreativnost koja ima važnu ulogu u zdravom starenju.

Obzirom da je Grad Križevci partner na projektu, pročelnik Novosel istaknuo je kako je zadovoljan napredovanjem i kretanjem projekta kroz nekoliko mjeseci u kojima su se održavale razne aktivnosti, zadovoljan je načinom na koji je starije stanovništvo našeg kraja uključeno u ovaj projekt te sredstvima kojima su doprinijeli – priče, nošnje i fotografije. Nada se kako će se ovaj projekt održati te je tek prvi u nizu, a dao je čvrsto do znanja da je Grad na raspolaganja članovima KUD-a i ovakvim projektima koji su doprinijeli razvitku i bogatstvu tradicije i kulture.
Na kraju, čestitao je svima prisutnima i onima koji su od početka sudjelovali na projektu, pohvalio je strast kojom se projekt vodi te je iskazao iznimno oduševljenje na svemu naučenom i prenesenom.

Također je riječi zahvale i zadovoljstva izrekla voditeljica projekta, predsjednica KUD-a “Prigorje” Martina Zrno – radionice pučkog pjevanja, sviranja na tradicionalnim instrumentima, radionice plesa i običaja te rekonstrukcija i prikupljanje nošnji dio su projekta u kojem je sudjelovalo naše starije stanovništvo.
Zahvalila je svim sudionicima koji su u projektu dali sve od sebe da približe svima kako je razdjel između starijeg i mladog stanovništva zapravo jako malen – kao primjer dala je njihovo sudjelovanje u dječjim vrtićima gdje su djeca sa zadovoljstvom prihvatila starije običaje. Provedeno je i više manifestacija nego očekivano, iz projekta je proizašla knjiga, brojne fotografije i nošnje, ali i velika prijateljstva.
Konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik Branko Hrg koji je također uputio čestitke KUD-u.

Vezano

Komentari su zatvoreni.