Otvoreni 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim bl. Drinskim mučenicama, misnim slavljem koje je predvodio dr. Pavo Jurišić te otvorenjem izložbe crteža hrvatskih umjetnika „Hrvatski sveci i blaženici  u našem narodu“ autora Tomislava Buntaka u Križevcima su u četvrtak 26. siječnja 2012. započeli 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika.
Svečanost proslave bl. Drinskih mučenica od kojih su dvije Hrvatice – Jula Ivanišević i Bernadeta Banja – započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravom župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te bl. Drinskim mučenicama posvećenom prezentacijom i glazbenim sadržajima koje su izvele časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi kojima su Drinske mučenice pripadale, a koje već desetljećima djeluju u Križevcima.

Euharistiju je umjesto najavljenoga postulatora Drinskih mučenica Marka Tomića, koji zbog snježne mećave na Kupresu gdje je župnik nije mogao doći u Križevce, predvodio dr. Pavo Jurišić, postulator za proglašenje blaženim nadbiskupa Josipa Stadlera. Koncelebrirali su: domaći župnik Soviček, župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika, župnik iz Velikoga Grđevca, odakle je Drinska mučenica Bernadeta Banja, Mladen Benko te župnik iz Zrinskog Topolovca Milan Kerš.

Na početku je mise dr. Jurišić izrazio zadovoljstvo što je ponovno, kao i prije dvije godine kada je predstavljao nadbiskupa Stadlera, u Križevcima na Danima svetaca i blaženika te da mu je posebno zadovoljstvo što će govoriti o Drinskim mučenicama kojih ne bi bilo da ih nadbiskup Stadler nije pozvao u Bosnu sa željom da mu časne sestre Kćeri Božje ljubavi, nakon 400 godina turske okupacije, pomognu u izgradnji i rastu Katoličke crkve u Bosni. U propovijedi je dr. Jurišić rekao da je pet Drinskih mučenica bilo pet običnih žena koje su pokazale snagu koja je nadilazila svaku opasnost, da su ljubav prema Bogu svjedočile do kraja pa da ih ni prijetnje, ni grubosti, ni nasilna smrt nisu natjerali da posustanu.

„Te su žene u smrti izrasle kao pobjednice nad zlom, bile su prave kćeri Božje ljubavi“ – istaknuo je dr. Jurišić podsjetivši na životni put i detalje mučeništva pet sestara koje su se bavile obrazovanjem ženske mladeži. Govorio je o njihovom boravku na Palama, o spaljivanju kuće u kojoj su živjele, o protjerivaniu u nepoznato u mrkloj noći. Rekao je da su sestre radije iskočile kroz prozor nego da budu silovane te da su ih polomljene zločinci izboli i bacili u Drinu. „Po tome su one mučenice iz mržnje prema katoličkoj vjeri jer su kroz njih željeli ubiti nas u Kristu i Krista u nama“ – naglasio je dr. Jurišić podsjetivši da niti desetljeća komunističkoga režima nisu mogla to mučeništvo baciti u zaborav. „Primjer Drinskih mučenica svjedočanstvo je ljubavi koja nema kraja. Ako su mogle svjedočiti sestre, možemo i mi“ – zaključio je dr. Jurišić.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe crteža „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ sedmero hrvatskih umjetnika: Tomislava Buntaka, Matka Antolčića, Milana Trenca, Koraljke Kovač, Ivana Fiolića, Josipa Zankija i Maje Vidović. U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba za tu je priliku docent na slikarskoj katedri Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak osmislio modernistički postav izložbe na kojoj su raznolikim likovnim tehnikama i pristupima autori prikazali najveće hrvatske duhovne velikane.

Izložbu, koja će biti otvorena do 15. veljače, prati sadržajan katalog u kojem su tekstove napisali autor Buntak i povjesničarka umjetnosti Bruna Bach, objavljen je popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani radovi svih autora izložbe.
U svečanosti otvorenja sudjelovali su križevački gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica „Laudata“ Ksenija Abramović koja je i otvorila izložbu te sam autor. Umjetnički obol svečanosti dala je magistrica gitare Tamara Perc i glumac Dubravko Sidor. Kroz program je vodila Tanja Baran.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.