U subotu 9. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’

U Križevcima će u subotu 2. prosinca 2017. biti održana završna svečanost 9. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u Maloj dvorani Hrvatskoga doma. Tamo će uz pozdrave domaćina stručni ocjenjivački sud u kojem su bili dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova pristiglih na natječaj „Zvijezda jutarnja“. Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 99. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu Susret i nosi ime, predvoditi gvardijan samostana franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu fra Tomislav Glavnik.

Sâm 9. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započet će u 19.00 sati u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. U toj će prigodi autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, biti nagrađeni, dok će odabrani radovi biti javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Lucije Dujmović i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupit će VIS Amorose, a scenaristica i voditeljica Susreta je Tanja Baran.

Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Križevci, Grad Zagreb, Župa sv. Ane te Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina iz Križevaca. Pokrovitelji novčanih nagrada su: Hrvatska kapucinska provincija, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Radnika d. d., KTC-a d. d., Zadruge Žumbar, Pučkog otvorenog učilišta Križevci i Turističke zajednice Križevci.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2017., stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove, bez znanja o autorstvu, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javio 141 autor s 200 radova (sa 113 pjesama, 52 kratke priče, 13 putopisa, 16 eseja i 6 monodrama). Većina autora koji su se javili na natječaj su iz Hrvatske, a javilo se i nekoliko autora iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije i Australije. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Zvijezda jutarnja“ biti objavljeno 27 radova, i to: 12 pjesama, 3 kratke priče, 4 putopisa, 4 eseja i 4 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Vezano

Komentari su zatvoreni.