Prva nova pruga nakon 40 godina: ‘Platili smo je 220 milijuna kn, a neće biti spojena?!’

Jedan od glavnih ciljeva izgradnje pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec jest skratiti putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sa sadašnjih sat i pol na manje od sata. Sindikat tvrdi da to nije moguće…

Sindikat strojovođa Hrvatske smatra da lokalna pruga koja se, zahvaljujući financiranju iz EU fondova, gradi između Gradeca i Sv. Ivana Žabna neće ispuniti svoj cilj i skratiti vrijeme putovanja od Bjelovara do Zagreba na manje od sata te napominje da je za spoj s glavnom prugom potrebno još 50-ak metara šina.

Jedan od glavnih ciljeva izgradnje pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec jest skratiti putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sa sadašnjih sat i pol na manje od sata, rekao je u petak zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović. Istaknuo je kako to nije moguće jer će putnici i dalje presjedati u Gradecu, a svako presjedanje produžuje putovanje i negativno utječe na konkurentnost vlaka kao prijevoznog sredstva. “Imat ćemo prvu novu prugu u Hrvatskoj nakon 40 godina, prugu koju smo platili 220 milijuna kuna, a da se njome nitko ne vozi”, dodao je Petrović. Umjesto da im putnici budu na prvome mjestu, Uprava HŽ Infrastrukture ponaša se kao da su oni izmišljeni zbog njih, ocijenio je Petrović. Napomenuo je kako je za spoj s glavnom prugom potrebno još 50-ak metara šina, što, istaknuo je, ni tehnički ni financijski nije zahtjevan posao.

S problemom je upoznat i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je najavio da će u suradnji s Upravom HŽ Infrastrukture pokušati pronaći rješenje. “Naša pruga bi se trebala pripojiti na drugi kolosijek pruge od Križevaca do Dugog Sela koji još nije izgrađen. Postoji opasnost da dobijemo prugu koja nije spojena ni na što”, rekao je Bajs na zadnjoj sjednici bjelovarsko-bilogorske Županijske skupštine. Izvijestio je tada da je u razgovoru s Upravom HŽ Infrastrukture predložio da se, s obzirom na to da drugog kolosijeka nema, pronađe mogućnost da se pruga priključi na kolosijek koji je u funkciji jer bi onaj na koji se treba priključiti trebao biti gotov 2019. ili čak 2020. godine. “Mi želimo da tih 50 metara spojnog dijela s drugim kolosijekom bude napravljen, a naša pruga stavljena u funkciju. HŽ će vidjeti kako to tehnički izvesti. Ako je ovo prva pruga koja se gradi u Hrvatskoj nakon gotovo pola stoljeća, onda treba biti spojena”, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture u petak nisu odgovorili na pitanje o spoju buduće pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec, nego su naveli da jednokolosiječna pruga duljine 12,2 kilometra između Gradeca i Svetog Ivana Žabna, na kojoj su radovi počeli u prosincu 2015., planira pustiti u pokusni rad u proljeće sljedeće godine. Podsjetili su i da je riječ o projektu vrijednom 29,3 milijuna eura koji se 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, a ostalih 15 posto iz nacionalnih izvora.

Nova željeznička pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno, predviđena za lokalni prijevoz, ima svrhu približiti Bjelovar i bjelovarsku regiju Zagrebu te bolje povezati Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku županiju. Njome će se stanovnicima regije omogućiti brže i kvalitetnije putovanje na posao i u školu prigradskim vlakovima, a putovanje od Bjelovara do Zagreba trajat će oko jedan sat, stoji u objašnjenju projekta na službenim internetskim stranicama HŽ infrastrukture. (Hina)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.