Križevčancije: Bush – Hrg; sloboda – trg


Posljednjih nekoliko mjeseci i tjedana zbrajaju se i navode učinci i rezultati predsjednikovanja Georgea W. Busha u posljednjih 8 godina. Sljedećih nekoliko mjeseci i tjedana zbrajat će se i navoditi učinci i rezultati gradonačelnikovanja Branka Hrga u posljednjih 8 godina. Prvi je otišao, a drugi? O tome ćete odlučiti vi, drago čitateljstvo portala i građanstvo Križevaca, kao što je svoj glas dalo i građanstvo SAD-a.
Koje su značajke oba lika? Za ovu priliku izdvojimo ponajprije jednu radnju – širenje područja. Mislili ste da oba profila svoje “-ikovanje” usmjeravaju k širenju područja borbe? Ne, sloboda i trg objekti su radnje ove dvije po mnogočemu osebujne ličnosti.

George je težio širiti slobodu, a Brankove težnje prozaičnije su – on bi samo širio grad trgom. Bush, već smo odavno saznali, u svojem suludom naumu nije uspio pa nam je pozabaviti se Hrgom. Pitate se zašto o Hrgu i trgu? Trg je ovdje tek metafora za dugonajavljivane i više puta javno izrečene tvrdnje gradonačelnika Hrga kako će Križevci postati grad preko obnovljenog – proširenog trga (čak dva!). Razmislimo, međutim, što grad kao naselje doista čini gradom? Svakako da je među osobinama gradskog naselja i kompozicija dijela njegovog prostora i u obliku trga. Je li pak trg, ovakav kakvim ga je zamislio Hrg dovoljan da Križevci “postanu” gradom?

U nedavnom obraćanju građanstvu putem radio-valova, gradonačelnik je Hrg izvolio rezimirati učinjeno. a moglo bi se reći da se poslužio navodima iz zapisanoga u programu svoje stranke, posluživši se riječima u stilu “ide”, “radi se”, “ići će”, “u tijeku je” i sl. Pomnim iščitavanjem programa ne možemo dokučiti što to “ide” i “ići će” budući u zaglavlju piše 2005. – 2009. pa bi nekom logikom trebalo reći “išlo je” i “otišlo je”, u smislu “zacrtano-obavljeno”. Je li gradonačelnik svjestan u kojoj se godini nalazimo? Jesu li građani osjetili što je učinjeno? Ono što vide i osjećaju zadnjih mjeseci je širenje trga, dok je ostalo zacrtano obavljeno tek u naznakama. Pri pogledu na godine navedene u programu, od čuđenja se građanima šire zjenice i kiseli osmijeh od uha do uha.

Stanimo na središnje gradsko raskrižje i pogledajmo prema prerovanom trgu. Vidik nam puca i do trga koji će tek biti prerovan. Razmislimo, sjetimo se i pričajmo u ritmu: Gdje je otvaranje novih radnih mjesta uz uređenje nove poslovne zone i osmišljavanje i pripremu projekata za financiranje iz drugih izvora? Gdje je prenamjena objekata bivše vojarne u gospodarske svrhe? Gdje je ulaganje u obrazovanje za proizvodna zanimanja? Gdje je vodoopskrba s rekonstrukcijom dotrajalih cijevi u gradu? Gdje je odvodnja s izgradnjom kanalizacijske mreže i biološkog pročistača? Gdje je cestogradnja s izgradnjom nadvožnjaka i rotora, aktivnostima na izgradnji brze ceste i novom semaforizacijom? Gdje su nove pješačko-biciklističke staze? Gdje je doista uređenje a ne mijenjanje gradskih trgova? Gdje je završetak izgradnje javne rasvjete u svim naseljima? Gdje je izgradnja stanova za socijalne potrebe? Gdje je uređenje biokemijskog laboratorija?

Gdje je izgradnja doma za starije i nemoćne osobe? Gdje je organiziranje kulturnih događaja drugačije od dosadašnjeg? Gdje je jača potpora udrugama koje promiču kulturu Grada i koja je to kultura? Gdje je funkcija Gradskog kina? Gdje je izgradnja nove atletske staze s potrebnim objektima na Gradskom stadionu? Gdje su natjecanja državnog ili međunarodnog značenja?


Gdje je sav potreban novac za ono što prema gradonačelniku “ide” ili “će ići”? Gdje je križevački Obama i tko je on? Što Križevci kao GRAD i njegovi građani MOGU? U razdoblju kad jedne političke grupacije zbijaju redove ne bi li nastavile istim a druge preslažu redove ne bi li krenule novim putem, valja se zapitati: kakvu će vlast zaslužiti građani? Nadamo se da istina nije u onoj “vlast je toliko loša koliko je građanstvo loše”, već kako “građanstvo nije toliko loše koliko mu je loša vlast”. Kao što su građani SAD-a svoje rekli prvog utorka poslije prvog ponedjeljka u studenom, tako će građani Križevaca reći svoje treće nedjelje u svibnju.
SAD su zadesile promjene; očekuju li i Križevce, i KAD?

Vezano

Komentari su zatvoreni.