Dragan Despot oduševio izvedbom ‘Na rubu pameti’ na 15. Culture Shock Festivalu

Prošlu subotu je u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima odigrana monodrama “Na rubu pameti”, nastala prema istoimenom romanu Miroslava Krleže iz 1938., u dramaturškoj obradi, režiji i glumačkoj interpretaciji Dragana Despota, uz glazbu Arsena Dedića. Pred gledalištem ugodno ispunjenim ljubiteljima kazališta, nacionalni prvak Drame zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u sedamdesetak minuta prikazao je impresivnu i nadahnjujuću izvedbu o bezimenom doktoru prava koji s buntovnim stavom dolazi u sukob s društvom, jer jedino u takvom otporu vidi smisao života.

Ovo je jedini Krležin roman pisan u prvom licu jednine, u kojem Krleža svojim specifičnim stilom na ironičan i sarkastičan način pristupa ljudskoj gluposti i ljudima koje smatra maskama, koje se ponašaju u skladu s javnim ludilom, amoralni i koristoljubivi pojedinci koji ne prežu ni pred čim, pa čak ni pred ubojstvom. U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.

Riječ je o monodrami odigranoj više od 150 puta u proteklih 7 godina i nagrađenoj svim relevantnim kazališnim nagradama, poput Nagrade Vladimir Nazor, Dujšinove nagrade, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumca. Despot ju je premijerno izveo 4. prosinca 2004. godine u Multimedijanoj dvorani Muzeja grada Zagreba, a tom je prilikom izjavio: “Radeći na ovom tekstu on je postao i odraz mog svijeta u kojem živim i kazališta kojim se bavim. Osjećam se ispunjen i sretan!”

Dragan Despot je u desetljećima dugoj karijeri odigrao brojne značajne i zapažene uloge. Zvijezda je i izvrsne serije “Novine”, prve dramske serije na slavenskom jeziku koja je prodana američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, gdje glumi predsjedničkog kandidata Ludviga Tomaševića u njegovoj nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast tijekom koje ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava.

Osim što glumi u kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, Despot je i docent na Odsjeku glume Akademije dramskih umjetnosti, gdje predaje na katedri za scenski govor. Na Festivalu u Vinkovcima 2005. godine proglašen je najboljim glumcem te je dobio nagradu Fabijan Šovagović, a iste je godine dobio nagradu Zlatna arena za filmsku ulogu u “Pušći Bistroj”. Despot je odlikovan Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića.

Ovaj vrhunski kulturni događaj organizirala je križevačka udruga P.O.I.N.T. u sklopu jubilarnog, 15. Culture Shock Festivala, uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i sponzora te podršku Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice Franjo Marković i Glazbene škole Alberta Štrige. Poklon istaknutom gostu festivala u obliku vlastitih literarnih izdanja osigurao je Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.