Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1072

Dr. sc. Željko Andreić na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. objašnjava kako je odredio mjesto pada meteorita Križevci (foto: Marcel Kovačić)
Dr. sc. Željko Andreić na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. objašnjava kako je odredio mjesto pada meteorita Križevci (foto: Marcel Kovačić)
Dr. sc. Željko Andreić na okruglom stolu o meteoritu Križevci 18. lipnja 2015. objašnjava kako je odredio mjesto pada meteorita Križevci (foto: Marcel Kovačić)

U četvrtom nastavku snimaka s okruglog stola o meteoritu Križevci 18. lipnja u Gradskoj vijećnici u Križevcima koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije Križevci (HAZU) i Križevačka astronomska udruga Perzeidi slušamo drugu polovicu predavanja Željka Andreića o problemima određivanja mjesta pada meteorita nakon što se meteorski trag na nebu “ugasi” pri padanju na Zemlju. Čut ćemo koje fizikalne i matematičke probleme treba riješiti, ali i o nemogućnosti poznavanja nekih bitnih svojstava tijela koje pada na zemlju, kao što je njegov oblik i rotacija, što također bitno utječe na konačni rezultat.

U Novim naslovima u gradskoj knjižnici predstavljamo novi planinarski vodič do Triglava, roman o britanskoj punk grupi The Clash, te zbirku priča Grahama Greena.

U Vijestima Krugova saznajemo kako se pojavila ružna verzija kipa Nefertiti, o vječnom traganju za umjetninama bez kojih su Židovi ostali u vrijeme holokausta, o aukciji minijature koja se pripisuje Juliju Kloviću, ali naši stručnjaci u to nisu sugurni, o predavanjima na Kalniku 8. srpnja na arheološke i etnološke teme toga kraja… Kafkini rukopisi postaju dostupni javnosti, a predstavlja se i izložba i performansi o knjigama koje su u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća masovno “otpisivane”. Dvije se vijesti odnose i na područje bivše Jugoslavije nekada i sada.

Nastavna sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, arheolozi i etnolozi koji  istražuju po Kalniku te Perzeidi, na astro-gastro partyju na Kalniku 2. srpnja 2015. ( foto: R.Matić)
Nastavna sekcija Hrvatskog fizikalnog društva, arheolozi i etnolozi koji istražuju po Kalniku te Perzeidi, na astro-gastro partyju na Kalniku 2. srpnja 2015, uz dva teleskopa i dalekozor ( foto: R.Matić)

Na današnji datum rođeni su Irving Stone, Gustav Klimt, William Hanna, Ingmar Bergman, srušio se zvonik na Markovom trgu u Veneciji, izveden je prvi sportski prijenos na televiziji u boji, dobivene su prve fotografije s Marsa, pala je Bastille i Nobel je demonstrirao dinamit. Umrli su Augustin-Jean Fresnel i Mak Dizdar.

U prilogu o svjetlosnom onečišćenju govorimo o “svjetlosnom neredu” ili “kaosu” kakav vlada u gradovima poput na primjer Las Vegasa, gdje se pretjerana upotreba svjetla najmanje koristi za neophodnu rasvjetu.

U Svemirskom kutku spominje se veza između bljeskova gama zraka u svemiru i supernovih zvijezda, nastavljamo pratiti Philae i Rosettu na kometu Čurjumov-Gerasimenko, kako Dawn istražuje patuljasti planet Ceres, te na kraju o najvećem približavanju Plutonu jedne letjelice sa Zemlje oko tri sata prije početka ove emisije, pa vijest sa sonde New Horizons je li uspjela, još nije “doputovala” do Zemlje. Redovit je i prilog o položajima planeta na našem nebu. Ovih dana moći ćemo na zapadnom nebu u sumrak i navečer vidjeti jedno blizu drugoga tanki Mjesečev srp, Veneru i Jupiter.

Venera i Jupiter promatrani s Kalnika 2. srpnja 2015. - dan nakon konjunkcije. Dobro se vide već u sumrak (foto: Martin Vujić)
Venera i Jupiter promatrani s Kalnika 2. srpnja 2015,  dan nakon konjunkcije. Dobro se vide već u sumrak (foto: Martin Vujić)

U Zanimljivostima saznajemo da postoje biljke koje mogu bježati od neprijatelja, to jest od predatora.

U glazbenim prilozima koji su vezani uz teme i događaje spominjane u emisiji slušat ćemo Brendu Lee, grupu The Clash, glazbu iz filma Treći čovjek, pjesmu i skladbu Modra rijeka grupe Indexi, na tekst Maka Dizdara, nakon recitatorske verzije Fabijana Šovagovića, a čut ćemo i Pink Floyd i Deep Purple.

Ne dirajte mi krugove broj 1072 emitira se 14. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 18. srpnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.