Konstituirano križevačko Gradsko vijeće, predsjednik SDP-ov Marko Katanović

Danas je u Velikoj vijećnici Grada Križevaca održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je za predsjednika Gradskog vijeća izabran Marko Katanović (SDP), a potpredsjednici su Eduard Krmpotić (Grupa birača) i Mato Devčić (HDZ). Konstituirajuću sjednicu je na temelju odluke Ministarstva uprave sazvala Elizabeta Repić Perković, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, a sjednicom je do izbora predsjednika predsjedao vijećnik Saša Ružić (Grupa birača), kao prvoizabrani s kandidacijske liste koja je na lokalnim izborima osvojila relativnu većinu.

Svečanu prisegu su dali svi nazočni vijećnici u punom sastavu, njih 21: Saša Ružić, Dubravko Picig, Štefica Wolf, Eduard Krmpotić, Ana Končurat, Igor Frbežar, Tena Teklić i Sanela Stručić (Grupa birača); Mato Devčić, Stjepan Peršin, Neven Jaki i Đuro Klopotan (HDZ); Ivan Majdak, Mihaela Kemenović, Marko Katanović i Dejan Pernjak (SDP); Branko Hrg, Ivica Švagelj i Jadranka Stručić (HDS); Marijan Vuković (HSS) i Hrvoje Gužvinec (Mreža).

Dnevni red sjednice novoformiranog Gradskog vijeća obuhvatio je izbor dva radna tijela – Mandatne komisije i Odbora za izbor i imenovanja. Za predsjednika Mandatne komisije izabran je Igor Frbežar (Grupa birača), a članovi su Štefica Wolf (Grupa birača) i Hrvoje Gužvinec (Mreža).

Pri izboru predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanja iznesen je prijedlog da se za predsjednika izabere Dubravko Picig (Grupa birača), a za potpredsjednika Saša Ružić (Grupa birača) i članove Ana Končurat (Grupa birača), Dejan Pernjak (SDP) i Marijan Vuković (HSS), nakon čega je vijećnik Branko Hrg (HDS) zatražio riječ, nakon dobivene stanke od 15 minuta:

– Praksa je bila da vladajuća većina ima većinu u odborima, a opozicija manjinu. Mi ne možemo otkriti tko je pozicija, a tko opozicija, istaknuo je Hrg, napomenuvši da ponudu za samo jednog člana u Odboru neće prihvatiti. Gradsko vijeće je nakon toga većinom glasova potvrdilo predloženi sastav Odbora za izbor i imenovanja.

Zahvalu svima na pruženom povjerenju uputio je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, a njemu je na izboru čestitao gradonačelnik Mario Rajn. Gradonačelnik je istaknuo kako vjeruje da će ovo Gradsko vijeće biti spoj mladosti i iskustva te da će svi zajedno raditi za dobrobit Grada Križevaca. S nekoliko riječi obratio se i novoizabrani potpredsjednik Gradskog vijeća Mato Devčić posebno naglasivši kako će svi zajedno uključiti snage i doprinijeti razvoju Križevaca.

Podsjetimo, na lokalnim izborima grupa birača Marija Rajna osvojila je 32,59% glasova i osam vijećničkih mjesta, HDZ 19,84% i četiri mjesta, SDP i partneri 19,62% i četiri mjesta, HDS i HSLS 14,86% glasova i tri mjesta, HSS 6,59% i jedno vijećničko mjesto te Mreža 6,47% i jedno vijećničko mjesto. Za gradonačelnika je u drugom izbornom krugu izabran Mario Rajn iz Grupe birača, a za njegove zamjenike Danijel Šaško i Mario Martinčević.(kž.info)

SDP-ovi Majdak i Kemenović protiv izbora stranačkog kolege Katanovića za predsjednika Gradskog vijeća

Iako je izbor oba potpredsjednika Gradskog vijeća prihvaćen jednoglasno, pri izboru predsjednika Gradskog vijeća Marka Katanovića (SDP) vijećnici SDP-a Ivan Majdak i Mihaela Kemenović nisu glasali za, odnosno prema poslovniku bili su protiv tog izbora, kao i vijećnici HDZ-a i HDS-a, dok su vijećnik Mreže i vijećnik HSS-a bili za, što je rezultiralo s 12 glasova za izbor Katanovića. Stoga smo Majdaka, inače predsjednika Gradske organizacije SDP-a Križevci, zamolili za komentar:

– Kolega Katanović nije bio kandidat SDP-a za predsjednika Gradskog vijeća, predložen je bez legitimne odluke tijela stranke. SDP nema sklopljen nikakav sporazum s nezavisnom listom Marija Rajna, već smo još uvijek fazi pregovora. Zbog toga što nismo imali legalne odluke stranačkog tijela nismo se mogli niti izjasniti, izjavio je Majdak, napomenuvši da će se o njegovim planovima u stranci i angažmanu u Gradskom vijeću doznati na vrijeme.

– Odluku o suradnji s nezavisnom listom Marija Rajna i podršku meni kao kandidatu za predsjednika Gradskog vijeća podržalo je jednoglasno 14 prisutnih članova Gradskog odbora SDP-a Križevci, na jučerašnjoj sjednici, 25. lipnja 2017., koja je bila sazvana i održana u skladu s odredbama Statuta SDP-a Hrvatske, izjavio nam je novi predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

– SDP je odlučio podržati moju listu Grupe birača u mandatnom radu, a moja lista je podržala njihov prijedlog za predsjednika Gradskog vijeća. Njihove unutarstranačke probleme ne bih komentirao, izjavio je križevački gradonačelnik Mario Rajn.(kž.info)

Vezano
2 komentara
  1. izbori piše:

    Uzmi ili ostavi….sjajan početak!

  2. Redakcija portala piše:

    Kolumna Admira Sinanija na portalu ePodravina,hr: Mayday! Mayday! Majdak!

Komentari su zatvoreni.