Sutra u ‘Seljancu’ promocija građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji

KRIŽEVCI – 17. veljače 2017., s početkom u 11:00h, po peti puta od početka nacionalne promotivne kampanje, projekt CROSKILLS organizira promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciju građevinskih zanimanja općenito. Domaćin događanja je Srednja škola „Ivan Seljanec“ u Križevcima, u suradnji s Obrtničkom školom Koprivnica.

– Dok na našem HZZ-u mnoštvo ljudi čeka na posao, nemoguće je upisati djecu u tražena deficitarna zanimanja kao što su prvenstveno zanimanja u graditeljstvu, ugostiteljstvu i sl. Poslodavci već nekoliko godina traže buduće zaposlenike, obilazećiu završne razrede strukovnih škola, ali nažalost veoma mali broj djece odlučuje se za obrazovanje u ovim zanimanjima, istaknula je Gordana Juran-Ratković, ravnateljica Srednje škole “ivan Seljanec” Križevci.

Nakon informativno-edukacijskog dijela, oko 12.30h u prostoru restorana Vojarna započet će natjecanje kojim će se demonstrirati vještine građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti u fasaderstvu, zidarstvu i tesarstvu, kroz 45-minutni natjecateljski zadatak – ugradnju prozora i obradu spoja doprozornika i ETICS sustava u postojeći zid s pripremljenim otvorom.

Natjecateljske ekipe činit će nezaposleni i zaposleni građevinski radnici te učenici građevinskih zanimanja, a radit će pod budnim okom stručnog povjerenstva sastavljenog od građevinskih stručnjaka te profesora strukovnih zanimanja. Za prigodne nagrade natjecateljima pobrinuli su se lokalni sponzori, uključujući Chocolateriju Cris socijalnog poduzeća Hedona d.o.o. Udruge invalida Križevci i druge sponzore. Događanje ćemo okruniti završnim zajedničkim druženjem uz prezentaciju ugostiteljskih vještina učenika škole domaćina.

Projekt CROSKILLS dio je europske inicijative Build Up Skills, usmjeren na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – nacionalna promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“, usmjerena na 6 građevinskih zanimanja, do kolovoza 2017. godine posjetit će ukupno 12 hrvatskih gradova.

Osim financiranja edukacije i natjecanja u znanjima i vještinama građenja u energetski učinkovitoj gradnji, projektni tim CROSKILLS odlučio je angažirati učenike i lokalne udruge u pripremi poklona i osvježenja, te na taj način pomoći rad udruga, učeničkih zadruga i stručnih aktiva. Krajem 2016. godine prva promotivna događanja održana su u Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku, te Zadru u siječnju 2017.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš mi je drago, što su se počela promovirati strukovna znanja i vještine.
    Ne znam od kud je počelo to banaliziranje određenih struka i gdje se izgubilo ono: svaka struka je vrijedna pažnje, samo je pitanje našeg stava i da li to pošteno odradimo? U zadnje vrijeme često čujem kako naši mladi koji odu vani sa diplomama, rade svakakve poslove, jer, kao, tamo ih nitko ne pozna, pa ih nije sram?!
    Od kada je pošteni rad, postao sramotan?
    Valjda smo sve izbanizirali, pa tako i izokrenuli neke normalne vrijednosti, a, na neki način potencirali hedonizam.
    Želim puno uspjeha projektnom timu CROSKILLS, i svim sudionicima!

Komentari su zatvoreni.