Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Otvoreno pismo Udruge P.O.I.N.T. građanima Križevaca

IMG_6090_udruga_point_znak_adresa_prostor_marijana_detonija_34S obzirom da su posljednjih dana u medijskim istupima dvojica sugrađana [1] [2] [3] spomenuli Udrugu P.O.I.N.T. iz Križevaca u negativnom kontekstu i služeći se dezinformacijama, dopustite da kao Upravni odbor Udruge, koja danas broji 52 redovna člana, sve redom volontera, iznesemo činjenice i demantiramo njihove navode.

Od svojeg osnutka 2004. godine pa sve do danas, Udruga u potpunosti ispunjava sve zakonske obaveze kao neprofitna organizacija, odnosno pravna osoba koja podliježe Zakonu o udrugama, Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te drugim važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Godišnji financijski izvještaji se također redovito javno objavljuju na web sjedištu udruge, gdje su ujedno istaknuti svi službeni podaci o udruzi.

Pri osmišljavanju i provedbi projekata i programa za dobrobit lokalne zajednice, Udruga redovito kandidira projekte prema različitim donatorima, od javnih, poput ministarstava, zaklada te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, do privatnih, poput različitih poduzeća, banaka, i sl. Tako se prijavljuje i na godišnje javne natječaje za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro Grada Križevaca. Gledajući od 2004. do uključivo 2016. godine, prosječna dotacija iz gradskog proračuna za projekte Udruge iznosi oko 7220 kuna, odnosno u prosjeku tek 15 posto godišnjeg proračuna Udruge.

Također, Udruga nikada tijekom svog postojanja nije zakupila niti imala ugovor o zakupu gradskog prostora s Gradom Križevcima, već je sjedište Udruge uvijek bilo registrirano na privatnim adresama članova Udruge, redom Tomislavova 33, Tomislavova 27 te danas aktualna Marijana Detonija 34. Jedan dio svojih projekata, poput Culture Shock Festivala i Pinklecfesta, Udruga provodi u križevačkom Klubu kulture, no tu se radi o gradskom prostoru kojim upravlja partnerska Udruga K.V.A.R.K.

Ujedno Vas obavještavamo da je Udruga 30. prosinca 2016. održala redovitu izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo Udruge te je na njenom čelu novi predsjednik Damjan Tkalec, koji je bio jedini kandidat za funkciju za koju se pripremao posljednjih šest mjeseci. Dosadašnji predsjednik Mario Rajn je svoj drugi dvogodišnji mandat priveo kraju i odlučio se više ne kandidirati već mu predstoji politički angažman na lokalnim izborima, koji nije spojiv s upravljanjem jedne organizacije civilnog društva.

Želimo ovom prilikom naglasiti da Udruga kao pravna osoba ni u kojem obliku ne planira sudjelovati u izbornopolitičkim aktivnostima niti na bilo koji način zauzimati stranu ijedne političke opcije na predstojećim lokalnim izborima. Kandidatura Marija Rajna za gradonačelnika Grada Križevaca nije projekt Udruge P.O.I.N.T.

Jedan od naših najdugovječnijih projekata je neprofitni medijski projekt nezavisnog portala Križevci.info, koji postoji od 18. travnja 2005. godine. Tada je Križevci.info bio jedini elektronički medij kao alternativa Radio Križevcima, dok danas postoje još neki regionalni portali koji djelomično pokrivaju križevačke teme, npr. Lokalni.hr, Prigorski.hr, ePodravina.hr. Ovim putem izražavamo potpunu podršku redakciji portala Križevci.info u njihovom svakodnevnom medijskom angažmanu, uključujući i medijsko praćenje predizbornih kampanja, tijeka te rezultata izbora, kao i autonomnom i autorskom radu njegovih istraživačkih novinara i kolumnista.

Smatramo da po transparentnosti našeg rada i dobročiniteljstvu naših projekata i inicijativa za lokalnu zajednicu možemo biti uzor mnogim gradskim udrugama i drugim organizacijama mladih i kao takvi smo uvijek spremni za suradnju sa svima koji nam se jave s konstruktivnim idejama i prijedlozima.

Upravni odbor Udruge P.O.I.N.T.:
Damjan Tkalec, predsjednik Udruge
Nikola Matosović, tajnik Udruge
Hrvoje Belani, član
Matija Jurčević, član
Sandro Novosel, član

[1] Nepotpisani autor, tekst “Da nam se ne desi kakav „mačak u vreći“ …”, objavljeno na krizevciblog.wordpress.com, 27.12.2016. URL:

[2] Nepotpisani autor, tekst “Spašavanje vojnika Raj(A)na …”, objavljeno na krizevciblog.wordpress.com, 28.12.2016. URL:

[3] Željko Picig, tekst “Godina izazova i lokalnih izbora”, kolumna “prigorski picigIN”, objavljeno na portalu Prigorski.hr, 2.1.2017. URL: http://prigorski.hr/prigorski-picigin-zeljko-picig-godina-izazova-lokalnih-izbora/

wpDiscuz