Održan 1. Znanstveni turnir za učenike osmog razreda (FOTO)

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održan je 13. prosinca 1. Znanstveni turnir za učenike osmoga razreda s područja grada Križevaca i okolice. Na ovome, nešto drugačijem natjecanju koje obuhvaća prirodoslovnu skupinu predmeta (biologija, kemija i fizika), sudjelovalo je 11 timova iz šest škola: OŠ „Vladimir Nazor”, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ „Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno, OŠ Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka, OŠ Sokolovac i OŠ Ljudevita Modeca.

Idejni začetnik i koordinator turnira mladi je učitelj fizike Leo Kranjec, dobitnik državne nagrade za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike u šk. godini 2018./2019. Uz njega su najuži organizacijski tim, kao sastavljači ispita i pokusa, činili još učitelj kemije Matej Dobrić te učiteljice prirode i biologije Petra Kačarovski i Tea Nakani Kračić.

– Htio sam učenicima ponuditi nešto drugačije od klasičnih natjecanja u kojima se zasebno provjeravaju znanja iz biologije, kemije i fizike jer mnoge učenike zanima općenito znanost, a vrlo se rano moraju opredijeliti za jednu od grana. Također, ovaj je turnir specifičan jer je zamišljen kao timsko natjecanje, učenici se natječu u timu po troje. Poznato je da su u našemu gradu učenici uspješni u sportskim i glazbenim natjecanjima, a moja je zamisao bila da i znanost dođe do izražaja te da pokrenemo tradiciju u kojoj će se učenici boriti u znanstvenim borbama. – istaknuo je prof. Kranjec.

Natjecanje se sastoji od ispita znanja koji obuhvaća primjenu naučenog na svakodnevnim primjerima te tri zanimljiva pokusa koja se ne izvode u sklopu redovnoga nastavnog programa. Prvi je pokus bio određivanje čestice ulja, drugi izrada alkotesta, a treći pokus sa sirovom i pečenom kokicom. To su pokusi više razine, zahtijevaju i činjenično znanje i primjenu znanja u konkretnoj situaciji.

Na ispitu se moglo osvojiti 50 bodova, dok je svaki od pokusa nosio 10 bodova. Tako su timovi mogli osvojiti maksimalno 80 bodova.

– Neke su ekipe bile uspješnije u teorijskome dijelu, druge pak u praktičnome dijelu, što ih je na kraju dovelo do izjednačenja bodova. Prvo mjesto sa 66 bodova osvojila je ekipa OŠ Ljudevita Modeca u sastavu Dunja Kudeljnjak, Klara Knežević i Ivan Devčić. Za drugo mjesto dvije su ekipe morale ići u „pripretavanje” jer su osvojile jednak broj bodova, njih 47. Učenici su na jednom od ukrasa u holu škole na kojemu su visjeli modeli molekula trebali u tri minute prepoznati i kemijski ispravno imenovati čim više molekula. Nakon pripetavanja drugo mjesto pripalo je još jednoj ekipi OŠ Ljudevita Modeca u sastavu Leon Pukec, Lea Lovreković i Borna Bolfek. Treće mjesto pripalo je ekipi OŠ „Grigor Vitez” u sastavu Petra Burić, Lucija Kušter i Karlo Palatinuš.

U organizaciji turnira, uz svestranu podršku ravnatelja Dražena Bokana, sudjelovali su i ostali učitelji različitih struka: Senka Pleše – izrada dizajna loga turnira; Irena Horvat i Vedrana Rađa – vizualno uređenje znanstvenog turnira, Nina Drakulić i Danijela Zagorec – lektorice, Martina Valec-Rebić – praćenje s novinarskom grupom; Branka Lazor, Ivana Dokuš Komarica, Gordana Podravec, Tihomir Pleša, Lucija Martinčić, Darinka Šimunčić, Ana Andrić, Mihaela Ljutić – pomoć u organizaciji turnira.

– Ovo je velik projekt koji je cijeli tim stvarao dva mjeseca. Izrazito smo zadovoljni kako smo sve uspjeli organizirati. Radosni smo jer su učenici i njihovi mentori koji su došli na turnir zadovoljni i sigurno s ovim turnirom nastavljamo i dogodine. – zaključio je prof. Kranjec.

Sudionici turnira mahom su izrazili zadovoljstvo zbog sudjelovanja.

Ivan Devčić, OŠ Ljudevita Modeca: Jako mi je zanimljivo, iznad svih očekivanja. Pokusi su me iznenadili, radili smo s kokicama i uljem. Takve pokuse ne radimo na redovnoj nastavi. Došao sam na turnir jer me zanima prirodoslovlje.

Nataša Šmid, prof. kemije, OŠ „Grigor Vitez” Sv. I. Žabno i OŠ Sv. Petar Orehovec: Turnir mi se čini vrlo zanimljivim. Način na koji je osmišljen učenicima je vrlo izazovan, rade u timu, sami moraju organizirati rad i pratiti vrijeme. Dovela sam jednu ekipu iz Žabna i jednu iz Orehovca. Neki od učenika iz tima pohađaju dodatnu nastavu u svojim školama.

Leona Peklić, OŠ Sveti Petar Orehovec: Došli smo na turnir da pokažemo svoje znanja i naučimo nešto novo. Inače jako volim kemiju i biologiju. U početku smo se mučile s pokusom, trebale smo sve same odraditi. Ali kasnije je išlo sve bolje i bolje.

Klara Prosinečki, OŠ „Vladimir Nazor”: Došla sam s još dvije svoje kolegice, učitelj nas je izabrao jer nam odlično ide fizika, kemija i matematika. Volimo te predmete. Dosta su teški pokusi i moramo sve samostalno odraditi, ali dobro je što radimo u timu pa si međusobno pomažemo.

Ana Tkalčec, prof. biologije, OŠ „Vladimir Nazor”: Imamo četiri tima, iz svakog osmog razreda po jedan tim. Pokusi i zadatci su zahtjevniji od onih koje učenici rješavaju na redovnoj nastavi, trebaju malo promisliti, primijeniti znanje na primjerima. Mislim da će ih ovaj turnir potaknuti da budu zainteresiraniji za prirodne predmete. Sigurna sam da će s ovoga turnira ponijeti mnogo pozitivnih iskustava.

Ivana Hanžeković, prof. biologije, OŠ Sokolovac i OŠ Sidonije Rubido- Erdödy G. Rijeka: Dovela sam jedan tim, sastavljen od učenika iz moje dvije škole. Mislim da će ovaj turnir poticajno djelovati na njih jer i inače pokazuju interes za prirodoslovne predmete. Na redovnoj se nastavi ne stignu odraditi neki pokusi, pa je ovo učenicima prilika da vide nešto novo.

Petra Burić, OŠ „Grigor Vitez” Sv. I. Žabno: Moja ekipa sastoji se od učenika koji pohađaju dodatnu nastavu kemije. Čim nam je učiteljica rekla za turnir, svidjela nam se ideja, i evo nas ovdje. Zadatci nisu preteški, iako nam je ispit bio teži od pokusa. Za vrijeme pokusa imali smo naočale i osjećali se poput pravih kemičara.

Mia Ban, OŠ Sokolovac: Došla sam na turnir jer me je pozvala učiteljica i rado sam pristala jer me prirodoslovne znanosti privlače. Planiram studirati medicinu. U ispitu je bilo nekoliko kompliciranijih pitanja, ali dobro je što smo radili u grupi pa smo surađivali i dogovarali se. Kod pokusa smo sami morali zaključiti kako ih izvesti, zapisivati, računati… Bilo je jako zanimljivo.

Vezano

Komentari su zatvoreni.