Obitelj Domagoja Dugine podiže tužbu protiv liječnika i bolnice

Križevčani uvjereni da je bila liječnička pogreška – Roditelji Domagoja Dugine koji je nakon infekcije TEN-om 2008. gotovo ostao bez vida, podižu privatnu tužbu protiv liječnice i koprivničke bolnice Ako do 28. ožujka ne uplate 5.000 kn za medicinsko vještačenje izgubit će šansu u novom sudskom procesu doći do istine

– Ja neću odustati, želimo da se istina otkrije i tjerat ćemo stvar dalje na sudu – odlučna je Marija Dugina, majka 20-godišnjeg Domagoja, Križevčanina kojemu se, nakon što je u prosincu 2007. na križevačkoj Hitnoj primio dvije injekcije protiv bolova, naglo pogoršalo zdravstveno stanje, pa je zaradio i tzv. toksičnu epidermalnu nekrolizu (TEN), koja mu je gotovo uništila svu kožu i unutarnje organe i donekle ga oslijepila.


Netko je kriv

Razlog novoj brizi obitelji Dugina, osim stalne skrbi za Domagoja, je činjenica da je Županijski sud u Koprivnici odbacio tužbu koju je Državno odvjetništvo podiglo protiv Jadranke Biškup, 2007. zaposlene na Hitnoj, a koju su Dugine locirali kao odgovornu da je Domagoju dala sporne injekcije i počinila pogrešku.

– Na sudu je rekla da kao doktorica opće prakse nije mogla znati za posljedice injekcija i krivnju je svalila na bolnicu u Koprivnici (gdje je mladić kasnije prevezen) – objašnjava Miodrag, Domagojev otac, otkrivajući da sad pokreću privatnu tužbu protiv liječnice i bolnice, tražeći naknadu štete. Za početak im treba 5000 kuna za ponovno medicinsko vještačenje. Svotu moraju Općinskom sudu u Križevcima uplatiti do 28. ožujka, kako bi se vještačenjem, stoji u dopisu njihova odvjetnika Vladimira Gredelja, “utvrdile uzročno-posljedične veze između radnji liječnika i štete koju je pretrpio i još trpi Vaš sin.”

– Ako mi to ne platimo, onda svi odustaju i to bi za nas bilo ravno katastrofi – kaže Marija, pitajući se zašto liječnica u ove tri godine nikad nije pitala ni nazvala, a kamoli se ispričala Domagoju. Miodrag napominje da 5.000 kuna nemaju jer su i on i supruga na birou, a posao je sve teže naći, pa se boje da bi neuplata značila i priznanje da su poraženi.

Ima samo patnju

Zato apeliraju i na solidarnost Križevčana i ostalih u regiji, koji su se već istaknuli kad se skupljao novac za pregled Domagojeva vida, da, uplatom na Domagojev žiroračun, broj 2360000-3114453758, pomognu koliko mogu, jer to obitelji daje nadu da će eventualnim dobitkom parnice steći materijalnu naknadu za nove preglede i/ili operacije, što bi Domagoju barem malo vratile vid na jedno oko.

– Ja danas imam samo patnju, nisam završio školu, a i mene zanima što je sve bilo u tim injekcijama zbog kojih sam sad invalid – veli on. (VL)

 

Šanse da Domagoj opet vidi postoje, ali su dosta skupe

Domagoj Dugina nakon kobne zime 2007. prošao je mnoge operacije u Zagrebu da bi mu se obnovila koža i unutarnji organi stradali TEN-om, no i dalje na oba oka ne vidi više od 15 %. U ljeto i jesen 2010. na pregledima u Münchenu i Salzburgu doznao je da su šanse za povratak vida minimalne, ali i skupe. S obzirom na to da od infekcije nema suznih kanala i suza, nema šanse da mu ih se presadi jer mu je u očima sve izgorjelo, ali ima opcija da mu se uz oko presadi zubna caklina i ugradi kamera za vid. Iako enormno skupo, roditelji vjeruju i u to čudo.

– Za sve je uvjet uspjeh na sudu, gdje ćemo se boriti kao Miroslav Maškarin u Rijeci – kažu Miodrag i Marija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.