Mario Rajn: ‘Vrijeme je da upravljanje Križevcima preuzmu mladi, ambiciozni i stručni ljudi; gradonačelniče Hrg, Vaše vrijeme je prošlo!’

Jučer je na Trgu Antuna Nemčića u Križevcima održan predizborni skup Marija Rajna, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Grada Križevaca, koji je pred dvjestotinjak građana iznio smjernice izbornog programa i svoje viđenje upravljanja gradom i predstavio svoje zamjenike Danijela Šaška i Marija Martinčevića. U dvadesetominutnom govoru Rajn se osvrnuo na aktualne probleme grada i neispunjena obećanja aktualne gradske vlasti na čelu s Brankom Hrgom. Poručio je da je izborni program njegove liste, jedine nezavisne liste za Gradsko vijeće, najdetaljniji i najkonkretniji te obuhvaća sve probleme i mogućnosti Križevaca na kojima treba početi raditi već dan nakon izbora.

– Kada sam prije godinu dana, zajedno sa suprugom, donio konačnu odluku da ćemo ostati živjeti u Križevcima, da ćemo ovdje zasnovati obitelj, znao sam da se u Križevcima nešto mora promijeniti. I da dobar dio tih promjena moram potaknuti sam. Da moram ukazati na ono što nije dobro, što ne funkcionira i što se mora promijeniti. Isto tako, bio sam svjestan da ukazivanje na problem nije dovoljno, da treba potaknuti akciju, jer jedino su tako moguće promjene, rekao je uvodno Rajn.

– Koliko samo godina čekamo ispunjenje velikih obećanja o  nadvožnjaku? Puno godina. Previše godina. A svaka od njih poklapa se s onom izbornom. Pa tako ni ova nije izuzetak! Gradi se na papiru i u izjavama već naveliko. A u stvarnosti ga nema. Neće ga ni biti dok sami ne odlučimo započeti s tim projektom. I zato sam odlučio reći dosta dosadašnjim lažima i predizbornim floskulama, lažnim obećanjima. Odlučio sam reći dosta ovakvom stanju, nebrizi za Grad i velikoj brizi za svoju fotelju!, istaknuo je Rajn.

O poduzetničkoj zoni Gornji Čret Rajn je rekao:
– Otvorena je prije 6 godina i od poduzetničke se pretvorila u sivu zonu! Mladi i dalje svakodnevno putuju svoju plaću zaraditi u Zagrebu, jer se u našoj slavnoj poduzetničkoj zoni ništa ne događa, nema poduzetnika, nema posla, nema ničega! Hoćemo li i dalje samo stajati i promatrati kako naši sugrađani, susjedi i članovi obitelji iseljavaju u Irsku, Njemačku, Slovačku? Zar naši Križevci nisu dovoljno dobri? Zar mi ne možemo bolje? Samo od 2001. do 2011. iz grada je odselilo 1200 ljudi, a do danas se ta brojka udvostručila! To je 10 posto stanovnika, 10 posto naših Križevčana, naših susjeda, prijatelja, naših obitelji!

– U Križevcima je puno posla. Potrebno je odrediti prioritete, skinuti paradna odijela i presvući se u radnu odjeću, zasukati rukave! Potrebno je svakodnevno obilaziti grad, vidjeti na licu mjesta gdje zakrpati rupu na cesti, gdje popraviti dječju ljuljačku… Sigurno znate da neke neasfaltirane ceste na asfalt čekaju već 40 godina, ali možda ne znate da su za to vrijeme neke druge dobile i po nekoliko slojeva novoga asfalta. Očito je da postoje prioriteti, ali krivi. Ti se “prioriteti” inače zovu “osobni interesi”!, oštro je poručio Rajn.

– Sigurno znate i da zbog osobnog spora Kešer-Hrg grad gubi desetke milijuna kuna godišnje za obnovu vodovoda, a za to vrijeme cijena komunalnih usluga raste. O tome se ne priča. I zato je sada dosta! Dosta je zataškavanja i prljavih igara koja se prelamaju preko naših leđa. Kao jedan od najvećih prioriteta kojim ću se pozabaviti nakon izbora bit će rješavanje ovog spora. Ne može jedan cijeli grad biti talac osobnog spora!, odrješit je bio Rajn.

– Probudimo naš grad, probudimo Križevce, trgnimo se iz dugogodišnje uspavanosti, iz depresije i bezvoljnosti! Unesimo pozitivnu energiju u promjene, usmjerimo se na ono najvažnije, daleko od TV kamera i javnih nastupa u finim odijelima. Moj posao neće biti davanje izjava i politička nevjerodostojnost, moj posao neće biti ekspresni ulasci i izlasci iz stranaka. Moj posao ste vi, moji sugrađani, susjedi, poznati i oni koje ću tek upoznati. Moj posao su Križevci!, poručio je Rajn.

– Grad je osnivač osnovnih škola, a tko se brine za naše školarce?  Svakim danom učenici OŠ Ljudevita Modeca prelaze cestu nekoliko puta na putu do dvorane. Moramo to promijeniti! Srednje škole proizvode kadrove, a da uopće nisu upoznate sa stvarnim potrebama križevačkih gospodarstvenika. Znam to dobro, radio sam tamo. Kao gradska uprava, potaknut ćemo dijalog između poduzetnika i srednjih škola, inicirat ćemo interakciju i dugoročnu kvalitetnu suradnju, obrazložio je Rajn.

– Mlade obitelji moraju biti prioritet svakog društva koje želi naprijed. Smanjit ćemo nerealno visoku cijenu gradskih gradilišta i tako omogućiti mladima povoljniju gradnju. Dječja igrališta se ne grade, a postojeća se obnavljaju samo prije izbora. I to želim promijeniti. I zbog svoje male Eve i zbog svih ostalih klinaca i klinceza Križevaca, zbog naše djece i njihove djece.

– Tehnološki park, perjanica imaginarnog uspjeha aktualne vlasti, po svemu sudeći postat će teret budućoj. Nitko ne zna koje su obaveze preuzete u ime svih nas. Uredi su uglavnom prazni, a oni popunjeni nemaju veze s tehnološkim razvojem već s ubiranjem najamnine i tko zna kakvim sve parcijalnim interesima. I zato ćemo oživjeti naš Tehnološki park, ponudit ćemo najbolje uvjete tvrtkama iz Zagreba i svih ostalih gradova koje žele doći i poslovati u Križevcima i obećajem da ćemo ih sigurno dovesti!

– Gotovo polovica stanovništva općine Križevci živi izvan grada. Trebali bi moći živjeti od poljoprivrede, no i vi znate da to nije tako. Poljoprivreda je na žalost u lošem stanju, ali rješenja moraju doći s državne razine. Plan nam je potaknuti osnivanje zadruga  i proizvođačkih organizacija i pomoći najviše što možemo. Jer jedino se ujedinjenjem mali poljoprivrednici mogu učinkovito boriti za svoja prava i tržište. Moramo vratiti život u naša sela. Građanima koji su odlučili ostati na selu omogućiti dostojne uvjete za život. Mjesnim odborima treba omogućiti osnovna sredstva ravnomjerno kako bi sami mještani određivali prioritete svoje mikrosredine, naveo je Rajn.

– Godinama sanjamo o razvijenom kontinentalnom turizmu, no što smo učinili po tom pitanju? Dok su drugi stvorili prave brendove od svojih manifestacija u samo 15 godina, naše Spravišće se na svoju 50. obljetnicu nije maknulo dalje od grada i okolice. Obećavam vam bitno drugačije 51. Spravišće! Obećavam vam da će i naše Spravišće postati nadaleko poznato i da će iz godine u godinu privlačiti sve više posjetitelja. Zagreb je blizu, blizu su i svi ostali gradovi i mjesta i svima njima ponudit ćemo turističku manifestaciju na koju će se vraćati svake godine, rezolutan je bio Rajn.

– Križevački atletičari postigli su puno uspjeha i još ga uvijek postižu. A kakve im uvjete pružamo? Zar se zaista u proteklih 16 godina nije mogla izgraditi atletska staza? Vjeruje li netko u to? Ja ne, a sigurno niti vi! Priča se o novoj dvorani za 35 milijuna kuna. Sve je osigurano osim 35 milijuna kuna! A sportski balon koji bi za početak zadovoljio dosta potreba košta 200 tisuća kuna. Pa krenimo s njim!, jasan je bio Rajn, istaknuvši da klubovima koji okupljaju i odgajaju križevačku djecu treba omogućiti primjerene uvjete za rad i da tu nema mjesta za štednju i uske pojedinačne interese.

– Kulturne ustanove u gradu nemaju ravnatelje, posvuda su imenovani vršitelji dužnosti bez jasnih smjernica tko će voditi te institucije. A za to vrijeme grad koji se voli nazivati gradom kulture nema ni kulturnu strategiju! Unutar javne uprave nije uspostavljena međusobna komunikacija, a da ne pričamo o nepostojećoj komunikaciji između raznih ustanova. Danas, u doba online komunikacija grad ne komunicira s građanima ni na koji način!

– Znate li da istraživanja govore da svakim sljedećim mandatom raste korupcija među vladajućima. Zamislite što to znači za četiri mandata! Za punih 16 godina! I zato se čvrsto zalažem za ograničenje na 2 gradonačelnička mandata. Tko u 8 godina ne ostvari što je namjeravao, neće niti u 16. A stvarno uspješan gradonačelnik u tom će periodu izgraditi i sposobnog nasljednika kojeg će javnost prepoznati. Gradonačelnička funkcija nije ni počasna ni doživotna. Ona je najodgovornije radno mjesto u javnoj službi i treba joj pristupiti s dužnim poštovanjem. Jer gradonačelnik predstavlja sve građane Grada, naglasio je Rajn.

– Vrijeme je da upravljanje gradom preuzmu mladi ljudi, ambiciozni i stručni u svom području. Danas kada se svijet mijenja sve brže, kada se sve okreće tehnologiji nedopustivo je da mi biramo potrošene ljude. Gradonačelniče Hrg, Vaše vrijeme je prošlo!, poručio je s Nemčićevog trga Mario Rajn, prethodno navevši kao razloge svoje kandidature loše vođenje grada, ostavljanje Križevaca na milost i nemilost te nebrigu za građane.

– Izađite na izbore 21. svibnja! Izbori su sada i tek za 4 godine. Iskoristimo priliku pokrenuti promjene! Budite sigurni da će, ako vi ne izađete i odaberete, u vaše ime odabrati netko drugi, i to ne ono što  vi želite nego ono što oni žele! Izađite na izbore, povedite svoje prijatelje, povedite i svoju rodbinu i idemo po pobjedu! Probudimo Križevce, vidimo se na izborima i odmah nakon njih započinjemo s radom!, zaključio je Rajn, pozvavši glasače da u nedjelju, 21. svibnja na izborima zaokruže njegovu kandidacijsku listu grupe birača pod brojem 5 te njegovu kandidaturu za novog gradonačelnika Križevaca pod brojem 3.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.