Udruga HERA: ‘Pravo na izbor je ljudsko pravo’

screenshot2015-01-15at8-52-58am_vessel_film_rebecca_gomperts_reproduktivna_prava_ljudsko_pravoDanas, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca završava kampanja “16 dana aktivizma protiv nasija nad ženama”, koja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama 25.11. Udruga HERA, svojim je aktivnostima u tom periodu, obilježila trajanje kampanje.

Između ostalog, odlučile smo se osvrnuti na jednu vrlo aktualnu temu – ženino pravo na izbor – legalan i dostupan pobačaj.

Zahvalile bismo se američkoj režiserki, Diani Whitten, koja nam je velikodušno i bez ikakve naknade ustupila prava na projekciju njenog dokumentarnog filma “Vessel”. Ona sama kaže da je snimajući film, stekla potpuno novu perspektivu o potrebama dostupnosti sigurnog pobačaja za sve žene.

1393994159_vessel_film_reproduktivna_prava_ljudsko_pravo_rebecca_gomperts“Vessel” je dokumentarni film koji prati rad dr. Rebecce Gomperts, koja je svoj život posvetila borbi za reproduktivna prava. Osnivačica je organizacije Women on Waves, čiji je cilj omogućiti pravo na siguran pobačaj žena u zemljama u kojima pobačaj nije dozvoljen. Inspiracija za Women on Waves, bile su životne priče žena koje je dr. Gomperts susretala tijekom svog boravka na Rainbow Warrior II, brodu Greenpeacea. To su bile žene koje su patile, fizički i psihički zbog neželjenih trudnoća, a kojima siguran i legalan pobačaj nije bio dostupan.

Organizacija Women on Waves osnovana je 2000. god. s ciljem sprećavanja neželjenih trudnoća i izvršavanja pobačaja u nesigurnim uvjetima, pružajući zdravstvene usluge, uključujući rane medikamentozne pobačaje na nizozemskom brodu u internacionalnim vodama kod zemalja gdje je pobačaj ilegalan.

1396292908_vessel_film_rebecca_gomperts_reproduktivna_prava_ljudsko_pravoOd ukupnog broja pobačaja godišnje, otprilike pola je ilegalnih. To je pokazatelj da zakon ne može kontrolirati hoće li se pobačaj dogoditi ili ne. Može samo utjecati na to hoće li se dogoditi u sigurnim uvjetima ili ne. Svakih 10 minuta negdje u svijetu jedna žena umre zbog komplikacija ilegalnog, odnosno nesigurnog pobačaja.

Surađujući s lokalnim organizacijama, Women on Waves nastoji privući pažnju javnosti i osvijestiti o posljedicama neželjenih trudnoća i ilegalnih pobačaja.

Također podupiru i pomažu lokalne organizacije u nastojanjima da promijene zakone u svojim zemljama. Kontroverzne kampanje u Irskoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj i Maroku privukle su pažnju medija. U nekom državama zakoni su nakon toga promijenjeni.

1396292934_vessel_film_rebecca_gomperts_reproduktivna_prava_ljudsko_pravoProjekcija filma je održana u četvrtak, 8. prosinca u 18 sati u prostoru Kluba kulture Križevci. Nadali smo se većem odazivu i interesu, ali sukladno našim očekivanjima, događaj je prošao s manjim brojem okupljenih, uglavnom, posjetiteljica. To je dodatno naglasilo samu temu filma. A i dalo nam je mogućnost da nakon odgledanog filma, u neformalnom i slobodnom razgovoru, prokomentiramo sami film, ali i problematiku generalno. Jedna od posjetiteljica, koja je godinama živjela u državi gdje je pobačaj zabranjen i strogo kažnjiv, nam je približila patnje žena koje neželjeno zatrudne. Bila je vrlo sretna okolnost u publici imati nekoga poput nje.

Potaknute ovom večeri i razgovorom, izrodile su se ideje o nekim daljnim aktivnostima Udruge HERA i nekim novim suradnjama.

1396292924_vessel_film_rebecca_gomperts_reproduktivna_prava_ljudsko_pravoVeselimo se našim budućim druženjima na kojima bismo se dotaknule i proradile razne teme iz područja ženskog aktivizma, zaštite i pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja te zaštiti ljudskih prava.

1412792178_vessel_film_rebecca_gomperts_reproduktivna_prava_ljudsko_pravo

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.