Draženko Kovačić: Majstor pizze, ali ne i suđenja

JutarnjiList.gifNekad juniorski vratar Dinama upropastio je derbi na Poljudu

Rijetko kada jedna osoba uspije tako nasekirati Hrvatsku kao što je to u nedjelju učinio Draženko Kovačić. Tko je on i zašto se ovih dana toliko spominje?
Draženko Kovačić je nogometni sudac iz Križevaca koji je u Splitu sudio derbi utakmicu između Hajduka i Dinama. To znaju gotovo svi koji prate nogomet, a njegovo su ime naučili čak i oni kojima interes za nogomet inače nije ni u peti. Razlog za to je ‘kuka i motika’ koja se digla nakon 2-2 na Poljudu u utakmici u kojoj smo vidjeli malo toga lijepoga i koju je obilježio upravo sudac.

Kovačić je dosudio čak tri sumnjiva 11-erca, prva dva nakon ‘padavičarskih’ sklonosti Jelavića i Eduarda te treći nakon prekršaja kojem je prethodilo zaleđe Vučka. Križevački djelitelj nogometne pravde, koji već nekoliko godina nosi znak i međunarodnog suca, presuđivao je na način koji je uzburkao duhove u oba tabora te se tako uklopio u lošu nogometnu predstavu prepunu naguravanja, podmuklih prekršaja i prljavih startova. Nakon utakmice mnogi su upravo Kovačića proglasili glavnim krivcem zbog toga što se jedna nogometna utakmica pretvorila u ‘rat’ na travnjaku. Još i za vrijeme derbija, kao što smo mogli saznati u televizijskom prijenosu, treneri Dinama i Hajduka konstatirali su kako bi ovakav sudac posvađao čak i pionire.

Za pet dana Draženko Kovačić će proslaviti 40. rođendan i sigurno je da će rođendansko slavlje u njegovoj pizzeriji “Zeko” u Križevcima biti zasjenjeno hajkom koja se dignula nakon njegove sudačke prezentacije u derbiju. Nedjeljni derbi bio je deveti sraz Hajduka i Dinama koji je sudio Kovačić; u sedam navrata je sudio veliki derbi u prvenstvu, a još je dva puta dijelio pravdu istim klubovima u finalu nacionalnog Kupa. Ono što je prije svakog od tih derbija, pa tako i ovog odigranog prošle nedelje, bio kamen spoticanja jest činjenica da je Draženko Kovačić svojevremeno bio igrač Dinama, doduše tek kao vratar juniorskog sastava koji nije uspio pronaći put do profesionalnog igranja nogometa. Taj neostvareni san vjerojatno je Kovačića usmjerio prema ulozi nogometnog suca.

Kritike koje su nakon derbija letjele prema Kovačiću, opravdane ili ne, bile su uglavnom lišene objektivnosti. Osim što se (ne)namjerno zaboravljalo na one situacije koje su oštetile suparničku momčad, naprosto je nevjerojatan izostanak samokritike. Naime, nitko od aktera derbija nije priznao da su jednostavno igrali loš nogomet. I ne treba kritizirati nogometaše zbog toga, jer oni možda jednostavno ne mogu i ne znaju igrati bolje.

Ali, ponašanje igrača, prostačko i barabarsko, kakvo su u nedjelju pokazali nogometaši Hajduka i Dinama, sramota je hrvatskoga nogometa. Posebice je to čudno za one igrače koji su se u Hrvatsku nogometnu ligu vratili iz visokoprofesionalnih liga zapadne Europe, u koje su se poneki nakon utakmice poželjeli vratiti iako znaju da bi tamo za takvo ponašanje zaradili crveni karton već u 17. minuti.

Možda je sudac Kovačić sve to osjetio od početka utakmice, pa je zbog toga i zbog sile pritisaka prema njemu u tjednu prije utakmice odlučio kako je najbolje da spasi ‘svoju kožu’. U tom slučaju možemo zaključiti da je Kovačić čovjek koji je upropastio derbi kako bi spasio ‘svoju kožu’.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.