ACES nagradio orehovečki projekt u kategoriji inovativnog učenja

ACES ceremonija_OS_Sveti_Petar_Orehovec_nagrada_inovativno_ucenje_learning“I tvoj glas može biti dio rješenja” – projekt OŠ Sveti Petar Orehovec i partnerske škole “Ivo Andrić” iz Pranjana u Srbiji dobitnik je nagrade Akademije srednjoeuropskih škola (ACES), koja okuplja škole iz 15 zemalja. Partnerske škole dobile su nagradu u kategoriji inovativnog učenja, a nagrada im je dodijeljena na završnoj konferenciji ACES-a u Senecu (Slovačka) održanoj od 31. svibnja do 3. lipnja 2016. godine. Projekt “I tvoj glas može biti dio rješenja” bio je jedan od ukupno 42 izabrana od čak 262 prijavljena projekta iz 15 zemalja. Projekt u OŠ Sveti Petar Orehovec vodile su Stojanka Lesički i Martina Sokač.

Međunarodni žiri je u obrazloženju nagrade istaknuo da  projekt Orehovčana i Pranjanaca “na najbolji način predstavlja sve što ACES i inovativno učenje jesu”.  Istaknuli su da su zvučne knjige samo dio produkata našeg projekta.
Naime, tijekom projekta dvije partnerske škole, koje su se u svom projektu fokusirale na pomoć slijepim učenicima, snimile su dvije zvučne knjige. Jedna od njih “Nulti sat” traje čak 5 sati i uvrštena je u fond Hrvatske knjižnice za slijepe, a članovi te knjižnice mogu je posuditi i putem interneta. Partneri su snimili i radijsku igru “Roker folkloraš” na temu netolerantnog odnosa između Hrvata i Srba. Snimili su i 3 kratka dokumentarna filma. Film  “Šišmiš” (o Čitateljskom klubu slijepih Koprivničko-križevačke županije), Okus doma, gost ACES-a (o imigranatima u Hrvatskoj) te film “Nada” (o slijepoj srpskoj paraolimpijki).

Još 7 kratkih dokumentarnih filmova snimljeno je o učenicima, sudionicima razmjene, a 5 učenika o sebi je priredilo Snacktools prezentacije. Tijekom dviju petodnevnih učeničkih razmjena u Hrvatskoj i Srbiji, učenici su upoznali kulturu svojih domaćina posjetivši  brojne kulturne ustanove. Održali su i brojne radionice, a na nekima od njih prisustvovala su i djeca s posebnim potrebama.
Mreža ACES pokrenuta je 2006. od strane Zaklade ERSTE. Osnovni cilj ACES-a je  poticanje razmjene i kulturnog dijaloga među mladima. Zaklada nastoji nastoji ohrabriti učenike i nastavnike za mirni suživot svih građana Europe i potaknuti ih da  vlastite zemlje sagledavaju iz drugačije perspective. ACES nastoji  osnažiti  kritičko razmišljanje, empatiju i solidarnost, a provođenje projekta financira s iznosom od 1600 eura. Projekti se biraju putem natječaja, a  ovogodišnja tema natječaja bila je solidarnost.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Da, ” I tvoj glas može biti dio rješenja”, kako smo (i inače), malo toga svjesni. Drago mi je da se mladi uključuju u inovativne i programe. To će pripomoći, da iziđu iz svojih i iz sredinom ograničenih razmišljanja. Posebno me veseli rad na toleranciji, što nam svima u zadnje vrijeme nedostaje.
    Jer, i da se zavrtimo za 360 stupnjeva, opet smo susjedi i nemimovnost je da živmo jedni pored drugih, a bilo bi još bolje “jedni s drugima”. Kako je i Europa, pa i cijeli svijet postao globalno selo, eto za sve nas blagodati, puno izbora, a i puno izazova.
    Sve čestitke OŠ Sveti Petar Orehovec, đacima, mentorima, isto tako i ravnatelju. Jer sve je to odluka i timski rad. Svaka čast!

Komentari su zatvoreni.