Jedanaest mladih poduzetnika sklopilo sa Županijom ugovore o potporama za samozapošljavanje

U prostorijama Županijske uprave prošli tjedan su potpisani ugovori o dodjeli potpora za samozapošljavanje mladih poduzetnika. Potpisali su ih župan Darko Koren i 11 korisnika potpora čiji su zahtjevi pozitivno bodovani i ocijenjeni na temelju definiranih kriterija iz Javnog poziva po Programu  dodjela potpora male vrijednosti za samozapošljavanje žena i mladih. Sredstva u ukupnom iznosu od 329.659,15 kuna osigurana su u Proračunu Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu u sklopu programa „Partnerstvo za sve 2“, a svaki od korisnika će dobiti po 30 tisuća kuna koje će koristiti u nekoj od djelatnosti za koje su registrirani njihovi gospodarski subjekti.

Potpisivanju su uz župana prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te ravnateljica PORA-e Melita Birčić s voditeljicom projekta Matejom Lončar.

Korisnicima potpora se uvodno obratio pročelnik Štimac čestitavši im na poduzetničkoj inicijativi i dobro pripremljenim programima. Naglasio je kako će osim 11 korisnika potpora koji su registrirali svoje obrte i tvrtke, ugovori biti potpisani s još dva korisnika koji su u fazi registracije te dodatnih sedam osoba.

„Odlično ste pripremili svoje programe i na tome vam u ime Županije čestitam. Potpore  su adekvatne vašim zahtjevima, a na temelju njih od sada ćete biti novozaposlene osobe u vlastitim trgovačkim obrtima i društvima. Za poduzetništvo treba biti hrabar i imati kompetencija, treba preuzeti i određeni  rizik, no uvjereni smo kako ćete imati poslovni uspjeh što vam od srca želimo“ istaknuo je pročelnik Štimac.

Župan je čestitao svima koji su se uputili u poduzetničke vode istaknuvši kako je svaka potpora, bez obzira na veličinu iznosa,  na početku  priče od velike vrijednosti.

„Danas je sustav ustrojen na način da daje podršku što prije nije bio slučaj, a i iz vlastitog iskustva mogu kazati kako sam imao poduzetnička iskustva na početku karijere i nisam se imao na koga osloniti. Srećom, to je sada drugačije, a potpore iako možda izgledaju male, dobar su putokaz da se dalje u razvoju možete osloniti na nas. Naš Upravni odjel za gospodarstvo, brine i o programima edukacija te razvoju vaših ideja, bitno je surađivati i koristiti savjete kako bi opstali na tržištu. Svaku ovakvu inicijativu treba podržati jer gdje se mladi ljudi odlučuju pokrenuti vlastitu tvrtku, to znači da će osim obitelji i društvo imati koristi pa će i naša demografska slika biti pozitivnija. Županija će se još više uključiti kako bi pomogli poduzetnicima, kako velikim tako i vama malim poduzetnicima jer za nas ste vi svi veliki i na našu potporu možete računati“naglasio je župan te im zaželio uspjeh u radu.

Ravnateljica Birčić je dodala kako će potpore biti značajna podrška za start poslovanja te podsjetila na sve aktivnosti koje se provode kako bi se poduzetnicima olakšalo izlazak na tržište.

„Provodimo razne edukacije za samozapošljavanje te mentorstvo mladih poduzetnika, a upravo u PORA-i traje i edukacija za desetak visokoobrazovanih nezaposlenih osoba za pripremu europskih projekata. Veseli me ovaj današnji događaj, znali smo da će biti veliki interes i ovo je dobar vjetar u leđa za buduće poslovanje. Želimo vam da tvrtke koje ste osnovali uspješno startaju i zažive, te da osiguraju egzistenciju vama i obiteljima. Vrata PORA-e su vam uvijek otvorena“ kazala je Birčić.

U ime korisnika potpora obratila se Kristina Kovačić koja je otvorila obrt za unikatno rađeni ručni nakit. Zahvalila je Županiji i PORA-i na kvalitetno provedenoj edukaciji i financijskoj potpori koja će, kako je kazala, svim korisnicima biti od velike koristi.

U provođenje kapitalnog projekta K 100112 „Partnerstvo za sve 2“, uz Koprivničko-križevačku županiju uključeni su i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja koja je i nositelj projekta, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Hrvatska obrtnička komora Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te Koprivnički poduzetnik.

Ukupna vrijednost projekta je 1.999.427,02 kn, što će biti financirano iz Europskog socijalnog fonda i to sa 99,1 posto bespovratnih sredstava, a projekt će se provodi do lipnja 2020. godine.

Djelatnosti za koje su registrirani gospodarski subjekti dobili potpore su: čuvanje djece predškolske dobi, poticanje dječjeg kreativnog stvaralaštva i organizacija dječjih rođendana, završni građevinski radovi, snimanje kamerom i dronom, dekoriranje, restauriranje tapeciranog namještaja, popravak namještaja, izrada modernog nakita, pizzerija, putnička agencija i organizator putovanja, šišanje pasa i hotel za pse te pružanja usluga u ordinaciji dentalne medicine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.