Od 12. do 14. lipnja 48. Križevačko veliko spravišče

Krizevacko_veliko_spravisce_2015_cIz Turističke zajednice Grada Križevaca pozivaju na 48. Križevačko veliko spravišče, najstariju tradicionalnu turističku i kulturno-povijesnu manifestaciju kontinentalne Hrvatske.
– Dođite svi u Križevce gdje uskoro počinje Spravišče! U prilogu se nalazi program Spravišča, u nadi da će vas zainteresirati da se za vikend od 12. do 14. lipnja 2015. uputite u Križevce!

Krizevacko_veliko_spravisce_2015_a
Nit vodilja Spravišča legenda je iz 13. stoljeća i vremena provale Tatara kada se kralj Bela IV sklonio u utvrdu Veliki Kalnik, gdje su ga prehranili kalnički seljaci koji su u znak zahvalnosti od kralja primili plemenitaške titule. To je Križevčane, stare purgere učinilo ljubomornima, te su ih nazivali „plemeniti kalnički šljivari“. Odnosi između križevačkih purgera i kalničkih šljivara smiruju se tek kad se mladić s Kalnika zaljubljuje u djevojku iz grada, odluče se vjenčati, te se ususret svadbe pruža ruka pomirnica i dogovara Spravišče, tri dana zabave i humorističnog igrokaza pomirbe, svadbe i ponovne svađe u kojem glavne uloge igraju glumci amateri u profesionalnoj režiji. Križevčani pripremaju vola, Kalničani dovoze vino, i svi se zajedno dobro provode.
Igrokaz je baziran na običajima Križevačkih štatuta, jedinstvenih regula ponašanja za stolom i u dobrom društvu koja je u nepunih pola stoljeća dovela u grad brojne goste i stvorila mu mnogobrojne prijatelje u zemlji i inozemstvu.

Krizevacko_veliko_spravisce_2015_b
U večeri otvorenja Turistička zajednica u suradnji sa tvrtkom KTC, priprema performance svjetla i zvuka na glavnom gradskom trgu, kada će se u zrak pustiti svjetleći lampioni uz zvukove nagrađenih križevačkih udaraljkaša.

Manifestaciju prate Večer vina i čvaraka, izložba vina, koncerti, nastupi domaćih i inozemnih puhačkih skupina na POOHFEST-u, konjičke igre, nastup folklornih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, izložbe, sportska natjecanja i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

20 godina CSF
Vezano
4 komentara
  1. Igor Plavšić piše:

    Ma kaj se vi sad imate žalit!Pa opće poznato je da baš svake godine se Spravišće poklopi sa nekim viđenijim festivalom i onda nijedna od bojih zvijezda ne dođe jer su sve tamo.Prije je bio HRF a sad je CMC, a nama je jedno te isto!O tom bi gradska vlast trebala vodit računa, ali ups znamo tko je tamo ;(

  2. Branimir Ratkovic piše:

    Gori, gori borovina!!!

  3. Stojan Miščević piše:

    Dolazi Ceca Epilepsija,,,seljačine imaju dernek!

  4. Jas Lv piše:

    Ajme jao si ga nama,ako na nekakva tam Lidija Bacici bude ” zvijezda” veceri! 😀

Komentari su zatvoreni.