Saznajte kako do stipendije za križevačke učenike i studente slabijeg imovinskog statusa

Zaklada za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ u ovoj će školskoj i akademskoj godini sredstvima podupiratelja po prvi put stipendirati učenike srednjih škola i studente s područja grada Križevaca. Prijave na javni natječaj za stipendije, koji je upravo u tijeku, primaju se do 8. studenog u ponoć isključivo putem elektroničkog obrasca za prijavu objavljenog na službenim internetskim stranicama Zaklade. O ovogodišnjem natječaju i planovima prve suvremene križevačke zaklade razgovarali smo s predsjednicom Zakladne uprave Ivanom Dubravec i upraviteljem Zaklade Hrvojem Belanijem.

Koji su osnovni kriteriji po kojima ćete raditi listu reda prvenstva za dobivanje stipendija?

Dubravec: Na javni natječaj se mogu javiti učenice i učenici srednjih škola te studentice i studenti s prebivalištem na području grada Križevaca koji se školuju u gradu ili izvan. Ovogodišnje stipendije dodijelit ćemo učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja kako bi im se barem malo olakšalo školovanje.

Belani: Prema Odluci o kategorijama i kriterijima dodjele potpora te sustavu bodovanja za ostvarivanje prava na stipendiju u školskoj i akademskoj godini 2020./2021., učenici i studenti trebaju redovito pohađati odgovarajući razred ili godinu studija, potreban je minimalni prosjek ocjena 4.0 osim za polaznike prvog razreda srednje škole kojima gledamo da je prosjek ocjena 7. i 8. razreda osnovne škole barem 4.5. Glavni socijalni kriterij je prosječni mjesečni prihod po članu kućanstva. Od kriterija bodujemo još prosječni opći uspjeh u dosadašnjem školovanju, osvojene nagrade na državnim natjecanjima iz znanja, stvaralaštva, sporta i umjetnosti te čitav niz socijalnih i zdravstvenih kriterija, po uzoru na slične takve stipendije koje se dodjeljuju u Hrvatskoj.

Može li se više učenika i studenata iz istog kućanstva prijaviti za dobivanje stipendije?

Belani: Nismo propisali kriterij koji bi onemogućio takve prijave na naš natječaj, stoga je ta situacija dopuštena. Želimo prije svega djelovati kao sigurna podrška onima kojima je to doista potrebno i omogućiti mladima Križevaca kontinuiran prihod tijekom školske i akademske godine.

Dubravec: Naravno da može. Ne želimo ograničiti prijavu učenika i studenata na taj način, već želimo da stipendiju dobiju oni kojima je to stvarno potrebno. Učenicima i studentima koji žive u istom kućanstvu dobivanje stipendije će uvelike olakšati školovanje tijekom ove školske i akademske godine.

Očekujete li velik broj prijava, pogotovo s obzirom na činjenicu da se nalazimo u dosta teškom periodu za gospodarstvo gdje je mnogo ljudi ostalo bez posla ili su im smanjeni prihodi?

Dubravec: Već smo imali nekoliko upita tako da očekujemo da ćemo imati dovoljan broj prijava i podijeliti osam stipendija koje smo planirali za ovu godinu. Trudimo se na svim „frontama“ prenijeti vijest o javnom natječaju kako bi informirali što veći broj učenika i studenata. Osim medijskih priopćenja i dijeljenja informacija o javnom najtečaju na društvenim mrežama, poslali smo dopise i u sve srednje škole i fakultete u Križevcima.

Belani: Iako je natječaj otvoren relativno kratko, svega dva tjedna, nadamo se da ćemo doprijeti do ciljanih skupina i potencijalnih prijavitelja. Pri tome koristimo i virtualne društvene mreže – naša Facebook stranica ima preko 3500 podržavatelja, a i Instagram profil gotovo 1100 pratitelja. Također zahvaljujemo lokalnim medijima koji su svi redom prenijeli informacije o našem natječaju za dodjelu stipendija.

Kakve planove po pitanju stipendiranja imate za iduće godine? Nadate li se povećanju donacija i drugih prihoda Zaklade što bi omogućilo veći broj stipendija?

Dubravec: Ova godina nam je prva i temeljem javnog natječaja želimo dodijeliti osam stipendija, od toga četiri učeničke – srednjoškolske i četiri studentske stipendije. Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od devet mjeseci, učenička će iznositi petsto kuna mjesečno, a studentska tisuću kuna mjesečno. Idućih godina se nadamo da će broj raspoloživih stipendija rasti.

Belani: Želja nam je ubuduće još osnažiti taj Socijalni fond „Zakmardi“ koji smo uspostavili unutar Zaklade jer, htjeli mi to ili ne, potrebe postoje, i dokle god postoje osjećamo dužnost pomoći. Uz već spomenuti, plan nam je također uspostaviti Obrazovni fond „Vavra“, Istraživački fond „Kiepach“ i Zdravstveni fond „Gundrum“, kojima bismo u narednim godinama podržali izvrsnost, inovativnost i zdravstvene potrebe naših sugrađanki i sugrađana.

Imaju li stipendisti kakve obaveze prema Zakladi Volim Križevce, odnosno vraća li se stipendija ako promijene prebivalište izvan Križevaca?

Belani: Jedino smo propisali uvjet da korisnik stipendije, u slučaju prekida školovanja, mora izvijesti Zakladnu upravu te je obvezan vratiti iznos stipendije koji je uplaćen za period nakon prekida školovanja, uključujući mjesec u kojem je došlo do prekida školovanja.

Dubravec: Kao što je upravitelj Zaklade već spomenuo, stipendisti nemaju nikakve obaveze prema Zakladi Volim Križevce osim ukoliko prekinu školovanje, o čemu su dužni izvijestiti Zakladnu upravu.

Imaju li studenti pojedinih studija prednost, odnosno vrednujete li deficitarna zanimanja?

Belani: Budući da Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija dijele stipendije po načelu izvrsnosti i propisanih potreba za deficitarnim strukama, oblikovali smo natječaj kako bismo obuhvatili prvenstveno one koji ne mogu kandidirati za takve stipendije. Nažalost, postoji korelacija između socijalnih prilika i izvrsnosti kakvim ga opisuju ocjene, a isto tako ne želimo u ovom trenutku preferirati određene struke i studije.

Dubravec: Odlučili smo svim studentima dati jednaku šansu, neovisno o tome koji studij pohađaju. Naglasak na dodjelu ovogodišnjih stipendija je na socijalnim kriterijima kako bi pomogli u školovanju onima kojima je ovakva pomoć najpotrebnija.

Imate li neki cilj po broju stipendija koji biste htjeli postići u narednim godinama?

Belani: Želimo se predstaviti lokalnoj zajednici, a posebno poslovnim subjektima i onima boljeg imovinskog stanja, kao pouzdani partner u filantropiji i podršci lokalnom razvoju. Stoga pozivamo sve zainteresirane da posjete naše službene web stranice i jednostavno korištenjem barkoda izvrše uplatu izravno na žiro-račun ili putem aplikacije Keks Pay. Za one koji žele kontinuirano podržati naš rad preporučujemo otvaranje trajnog naloga. Svaka podrška je dobrodošla, a o svim našim aktivnostima javnost ćemo transparentno obavještavati.

Dubravec: Želimo mlade Križevaca još jednom pozvati da se još stignu prijaviti na javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklade Volim Križevce. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja možete nas kontaktirati elektroničkom poštom na info@volimkrizevce.hr ili porukom putem naše službene Facebook stranice Volim Križevce.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.