Serija poštanskih maraka Dvorci Hrvatske

marka_ dvorac_GORNJA_RIJEKA

Zagreb, 18. svibnja 2015. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. svibnja 2015. nove prigodne poštanske marke iz serije Dvorci Hrvatske. Četiri nove marke, svaka nominalne vrijednosti 4,60 kuna, krase fotografije dvorca Marković/Kulmer (Cernik), dvorca Janković (Daruvar), Staroga grada (Đurđevac) te dvorca Erdödy-Rubido (Gornja Rijeka). Dizajn maraka rad je Tomislava Vlainića iz Splita. Prigodne marke izdane su u arčićima od devet maraka te zajedničkom arku od osam maraka i osam privjesaka. Naklada maraka je 100 000 primjeraka po motivu te 15 000 zajedničkih araka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 20. i 21. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Poštanske marke mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na www.epostshop.hr.

Dvorac Erdödy-Rubido – Gornja Rijeka. U selu Gornja Rijeka podno Kalnika, sjeverozapadno od Križevaca, nalazi se dvorac koji je bio sjedište vlastelinstva Mali Kalnik. Dvorac je na mjestu stare kurije između 1650. i 1663. sagradila obitelj Orehoczy. Ženidbenim vezama dvorac je 1858. došao u posjed Sidonije Erdödy udane pl. Rubido. Sidonija je u sjevernoj kuli dvorca Gornja Rijeka otpjevala prvi put Lijepu našu domovinu u pratnji skladatelja Josipa Runjanina. Nakon smrti muža Antuna povukla se iz javnog života i doselila u Gornju Rijeku, gdje je živjela do smrti 1884. godine. U desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1984., u dvorcu je bila smještena osnovna škola. Od tada je dvorac bez namjene. (posta.hr)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. objektivno piše:

    Šteta za taj dvorac da ga vlasnik za nešto ne uredi… ajde bar da je na markama i da ga tako netko i vidi, ali kolko ja znam u jako je lošem stanju -propada

    vidi

Komentari su zatvoreni.