Petru Babiću 2. nagrada za satiru ‘Homofob’

01slavkokolar_2014_Petar_Babic_knjizevnik_pisac_nagradaNa trećem natječaju za kratku priču – satiru Gradske knjižnice Slavka Kolara u Čazmi, križevački profesor hrvatskog jezika i književnosti te pisac Petar Babić osvojio je 2. nagradu za svoju priču Homofob. Ovo je Babićeva sedma nagrada na kratkopričaškim natječajima objavljenima u Hrvatskoj posljednjih godina (Pričigin, Galovićeve jeseni, Karlovački književni krug, Nagrada Stjepan Kranjčić). Kratke priče – satire ocjenjivao je stručni žiri sastavljen od književnih kritičara koji je nakon pomne analize i rasprave u konkurenciji 65 radova izdvojio deset najuspjelijih priča pri čemu su odlučivale nijanse poput inovativnosti u obradi tematike, stilska istančanost i, naravno, privlačnost samog pripovijedanja.

07slavkokolar_2014_Petar_Babic_knjizevnik_pisac_nagradaPriče deset finalista objavljene su u elektroničkom obliku na web stranici Gradske Knjižnice Slavka Kolara. U tim radovima autori su se ‘istovremeno suočili s izazovima suvremenosti, tematski pokrivajući širok raspon i društvenih i karakternih negativnih pojavnosti, od kritike politike, domaće i na EU-sceni, bliže i dalje povijesti, do korupcije i krajnje birokratiziranosti društva, iz čega slijede socijalna obespravljenost, moralna i fizička degradacija, kao slika suvremenog načina života – odraza primamljujućeg izloga u iskrivljenom ogledalu’, navodi se u obrazloženju žirija.

12slavkokolar_2014_Petar_Babic_knjizevnik_pisac_nagradaProglašenje pobjednika i dodjela prve, druge i treće nagrade, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, odvijala se na književnoj manifestaciji Dani Slavka Kolara krajem studenoga u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Čazma i Bjelovarsko-bilogorska županija.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kalničan piše:

    Čestitke autoru na osvješćivanju,,,demokracija može biti vrlo ugodno okruženje za sve nas, ako naravno prihvatimo njene temeljne postavke,,,,posebice kad se radi o bezuvjetnom prihvaćanju različitosti kao civilizacijskoj normi, a koja nerijetko u našim malim Križevcima bude skrnavljena recidivima iz naše ranije prošlosti, ali i nespremnosti politike na lokalnoj razini da prihvati rečene vrijednosti!

Komentari su zatvoreni.