Križevačka kukmasta kokoš uskoro od uzgajateljske struke priznata pasmina

20141026_080446_izlozba_pasmine_perad_HPAU Klanjcu je 26. listopada 2014. održana druga državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Krapinsko-zagorske županije, Udruge uzgajivača kokoši hrvatice Krapinsko-zagorske županije te Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije. S područja grada Križevaca svoju perad, zagorskog purana i kokoš hrvaticu, izlagala su 3 uzgajivača, člana Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica iz Križevaca: Lidija Mišir iz Križevaca, Potočka 4 (dvije kolekcije kokoši hrvatice – crveni i jarebičasto- zlatni soj i jedna kolekcija zagorskog purana – crni soj, osvojena 2. nagrada u kolekciji), Frane Vuletić iz Lemeša Križevačkog 27 (jedna kolekcija kokoši hrvatice – crveni soj) i Josip Puškadija iz Ivanca Križevačkog 27 (jedna kolekcija zagorskog purana – brončani soj).

Na izložbi je prikazano ukupno 86 kolekcija od čega 24 kolekcije zagorskog purana i 52 kolekcije kokoši hrvatice te 10 prikaznih kolekcija dravske guske, posavske kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke i križevačke kukmice (slika u privitku). Kolekcije zagorskog purana izložene su u 4 soja (brončani, sivi, crni i svijetli) iz 3 županije, i to iz Krapinsko-zagorske 12 kolekcija, Varaždinske 11 kolekcija, Koprivničko-križevačke 2 kolekcije.
– Isto tako, na izložbi je prikazana i Križevačka kukmasta kokoš, pasmina koja će biti priznata od strane Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja 7. studenog 2014. u sklopu 17. gospodarskog i obrtničkog sajma Koprivničko–križevačke županije koji se održava u Križevcima, istaknuo je Mirano Borčić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Klanjec_01_izlozba_pasmine_perad_HPAKolekcije kokoši hrvatica izložene su u 4 soja (crveni, jarebičasto-zlatni, crni i crno-zlatni) iz 11 županija i to iz Krapinsko-zagorske 16 kolekcija, Varaždinske 8 kolekcija, Karlovačke 7 kolekcija, Šibensko-kninske 5 kolekcija, Virovitičko-podravske 4 kolekcija, Sisačko-moslavačke 3 kolekcije, Koprivničko-križevačke 3 kolekcije, Splitsko-dalmatinske 3 kolekcije, Međimurske 2 kolekcije, Bjelovarsko-bilogorske 2 kolekcije te Zagrebačke 1 kolekcija.

Uzgajivači i posjetitelji prisustvovali su stručnom predavanju prof.dr.sc. Zlatka Janječića sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu: „Uzgoj i korištenje izvornih pasmina peradi“. Naglašeno je da izvorne i zaštićene pasmine pružaju sigurnost za održivu proizvodnju hrane u budućnosti, a njihovim nestajanjem smanjuje se biološka raznolikost u poljodjelstvu odnosno ukupna biološka raznolikost ekološkog sustava.
– Prikazani su načini uzgoja izvornih pasmina peradi od reprodukcije do gotovog proizvoda, bilo jaja ili mesa peradi. Iskazan je veliki interes uzgajivača za stručnim predavanjima koja bi se u budućnosti trebala organizirati u većem broju, istaknula je Gordana Duvnjak, koordinatorica u HPA.

Klanjec_04_izlozba_pasmine_perad_HPAIzložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Nazočnima su se između ostalih obratili: župan Krapinsko –zagorske županije Željko Kolar koji je ukazao na tradiciju i značaj uzgoja izvornih pasmina peradi u Krapinsko-zagorskoj županiji, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencija dr.sc. Marija Vukobratović koja je istaknula važnost ovakvog uzgoja i proizvoda koji svakako imaju jednu dodanu vrijednost, a izložbu je svečano otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Nagrađene kolekcije zagorskog purana:

Brončani soj
1. Franjo Požgajec
2. Snježana Cingulin
3. Ivan Vidiček

Crni soj
1. Cingulin Snježana
2. Lidija Mišir
3. Dragutin Medenjak

Sivi soj
1. Mario Rožić
2. Josip Kovačić
3. Dragutin Slivonja

Svijetli soj
1. Ivan Šćuric
2. Ankica Mesec
3. Zlatko Ister

Nagrađene kolekcije kokoši hrvatice:

Crveni soj
1. Dražen Tenšak
2. Zoran Ninčević
3. Đuro Golubić

Jarebičasto-zlatni soj
1. Dražen Tenšak
2. Krešimir Čaić
3. Franjo Požgajec

Crno-zlatni soj
1.Anđelko Petek
2. Božidar Županić
3. Siniša Stanar

Crni soj
1. Radmila Kuvač
2. Božidar Županić
3.Josip Džepina

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. xy piše:

    Lijepo.Bravo Miširi

Komentari su zatvoreni.